Serinus a investit peste 2 milioane de dolari în Romania. Când începe extragerea gazelor de la Satu Mare

Compania poloneză Serinus Energy, care are în concesiune perimetrul de explorare de gaze naturale Satu Mare, a investit, în primul trimestru din acest an, peste 2 milioane de dolari în România. Serinus anticipează că facilitatea de producție de la Moftinu va opera la capacitate maximă începând cu prima parte a anului viitor.

În prezent, Serinus are în plan să foreze alte trei sonde: Moftinu 1007 (care va înlocui sonda compromisă în incendiu), Moftinu 1003 și Moftinu 1004. Sonda care o va înlocui pe cea abandonată după incediu va fi forată trimestrul acesta, iar celelalte două sonde sunt planificate pentru a doua jumătate a acestui an.

Forarea celei de-a patra sonde ar putea fi amânată pentru începutul anului viitor dacă BERD va insista ca suma primită de la asigurător să fie folosită pentru plata datoriei polonezilor.

Serinus Energy, companie controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, deține, prin intermediul companiei Winstar Satu Mare, 60% din concesiunea Satu Mare. KMG International (fosta Rompetrol Group) are o participație de 40%, însă a anunțat că vrea să se retragă din proiect. Perimetrul operat de Serinus în Satu Mare are o suprafață de 2.949 kilometri pătrați. Până în prezent, compania a forat două sonde, ambele în comuna Moftinu, la una dintre sonde fiind identificate rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.