„Noaptea Muzeelor” la Negrești-Oaș

Proiectul Noaptea Europeană a Muzeelor a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2004, fiind un eveniment de succes desfășurat în marile muzee europene și patronat de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). La nivel naţional, evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), al cărei membru este şi Muzeul Ţării Oaşului.

Noaptea muzeelor, sărbătorită în acest an în 19 mai, reprezintă un eveniment de amploare pe parcursul căruia mii de muzee şi organizații culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile publicului larg pentru a celebra cultura, arta și creativitatea. În acest context, la ceas de Centenar și în Anul European al Patrimoniului Cultural, Muzeul Ţării Oaşului, instituţie de cultură reprezentativă în zona etnografică Țara Oașului vă invită să ne fiți alături la acest eveniment.

evenimentul va avea loc sâmbătă, 19 mai, orele 18.00 – 23.30, la Galeriile de artă Dr. Mihai Pop.

Constelații românești tradiționale este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare care relevă viziunea strămoșilor noștri cu privire la bolta cerească și la constelații. Sunt cunoscute 88 de constelații recunoscute oficial de Uniunea Astronomică Internațională, 19 dintre ele regăsindu-se și în mitologia românească, iar 20 de constelații autohtone sunt absolut originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului. Expoziția prezentă la Muzeul Țării Oașului cuprinde nouă standuri pe care sunt dispuse nouă monitoare care prezintă, într-o manieră interactivă, poveștile constelațiilor românești.

Expoziția de fotografie Semnele cerului, aparținând artistului Ilie Tudorel, prezintă, prin intermediul a 55 de lucrări, cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale surprinse în arhitectura tradițională din România. Fotografiile ilustrează, mai ales, reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porți tradiționale de lemn din toate zonele României.

Parteneri: Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, Complexul Astronomic Baia Mare și Asociaţia Millennium.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.