Conferință preoțească la Satu Mare (Foto)

Marţi, 8 mai, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat conferinţa preoţească de primăvară ce a avut loc în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, la care au participat preoţii din protoieriile Satu Mare, Carei şi Oaş.

​Conferinţa a început cu Sfânta Liturghie, în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, săvârșită de Arhim. Dr. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, Protos. Gherontie Nergheş, stareţul Mănăstirii Măriuş, protoiereii Pr. Ioan Socolan al Sătmarului, Pr. Florian Mocan al Careiului, Pr. Marcel Malanca al Oaşului şi cei trei secretari protopopeşti.

​După încheierea liturghiei a fost oficiată slujba de Te-Deum pentru buna desfăşurare a lucrărilor conferinţei.

​„Ne bucurăm să ne reîntâlnim aici, în municipiul Satu Mare, cu toată preoţimea. Conferinţele noastre preoţeşti sunt foarte importante. Nu sunt atât de frecvente cum erau înainte de 1990, sunt două conferinţe pe an, la care preoţii le dau foarte multă importanţă, mai cu seamă că am statornicit o tradiţie, să reunim protopopiatele de pe o anumită zonă, respectiv din Satu Mare, cele trei protopopiate, ca să se întâlnească părinţii împreună şi să fie conferinţa mai solemnă şi mai uşor pentru ei, ca să fie la o singură conferinţă toţi împreună, reîntâlnindu-se şi discutând probleme pastoral-misionare şi cele cu care se confruntă în pastoraţie. Mulţumim Bunului Dumnezeu că, iată, suntem în cea de a doua zi a conferinţelor şi sperăm ca, săptămâna aceasta încheindu-le, să aibă părinţii mult folos şi să omagiem anul acesta unitatea de neam şi de credinţă şi să cinstim şi să comemorăm pe marii făuritori ai Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi “Luminile de centenar care au rodit în istoria de 100 de ani a poporului român”, a declarat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

​Purtând titlul „Contribuţia reprezentanţilor Bisericii la Marea Unire din 1 Decembrie 1918”, conferinţa a fost susţinută de Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, care a prezentat, pe parcursul a mai multe pagini, date interesante despre rolul pe care preoţii, în calitatea lor de reprezentanţii cei mai credibili şi purtătorii opiniei tuturor românilor, l-au avut în realizarea marelui act al Unirii Naţionale de la 1 Decembrie 1918.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.