Probleme privind reamplasarea Statuii Ostașului Necunoscut

În cadrul ședinței de azi, 4 mai a Comitetului Județean de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, colonelul Gheorghe Strâmb a prezentat situaţia reamplasării pe vechiul amplasament a Statuii Ostaşului Român.

În momentul de faţă s-a obţinut certificatul de urbanism şi s-a depus o cerere la Consiliul Judeţean Satu Mare care chiar dacă va fi aprobată în totalitate nu este suficientă pentru finalizarea monumentului.

Statuia ar urma să fie amplasată în zona stației de taxiuri vis-a-vis de ceasul electric.

Realizată la începutul veacului trecut, Statuia Eroului Necunoscut a fost un monument dedicat eroilor români din timpul Primului Război Mondial. Acesta a fost inaugurat la data de 1 decembrie 1922.

Așa cum se vede pe fotografiile atașate acestui articol, monumentul a fost amplasat în actualul Centru Vechi, aproximativ în zona în care în zilele noastre se află stația de taxiuri vis-a-vis de Ceasul Electric (din vecinătatea Casei de Modă).

Monumentul care era flancat de două tunuri, reprezenta un soldat român care îşi dezbracă tunica.

Pe partea frontală a fost amplasată o plachetă înfăţişând scene de luptă, având gravate cuvintele „Mărăşeşti” (deasupra) şi „Tisa” (dedesubt), amintind două victorii ale armatei române din anul 1917, respectiv 1919.

Pe partea laterală a soclului, au fost gravate versurile din poezia „Mircea şi solii” (Dimitrie Bolintineanu):

Viitor de aur țara noastră are
Şi prevăz prin secoli a ei înălţare.

În anul 1939, monumentul a fost mutat în Grădina Romei, iar în jurul anului 1940 a dispărut fără urmă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.