Dezvoltat de un careian ! Software medical folosit în 80 de clinici din întreaga lume

MIRA Rehab este o platformă software medicală revoluționară utilizată în prezent în peste 80 de clinici din 10 ţări, dar şi la domiciliul pacienţilor, unde aceştia practică singuri exerciţiile de recuperare. Printre fondatorii MIRA Rehab se află și un tânăr din Carei, Andrei Dascălu.

Patru tineri au început să lucreze la acest proiect încă din 2011, pe când erau studenţi la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. Sprijiniţi de profesorul Dan Suciu, ei au participat la mai multe concursuri dedicate tinerilor IT-işti. Treptat, ideile lor au prins contur, iar în 2011 au ajuns în finala „Imagine Cup“ de la New York, un concurs dedicat studenţilor din întreaga lume şi care a fost organizat de Microsoft.

Tinerii au ales să înscrie proiectul într-un accelerator pentru startup-uri medicale, Healthbox, la Londra, unde au beneficiat de sprijin financiar şi training.

În prezent, softul medical dezvoltat de cei patru tineri, MIRA Rehab, este folosit în peste 80 de clinici din 10 ţări, inclusiv România. Programul poate fi folosit în clinicile şi în cabinetele de kinetoterapie, dar şi la domiciliul pacienţilor, unde aceştia practică singuri exerciţiile de recuperare.

Programul transformă exerciţiile clasice în jocuri video şi determină pacienţii să exerseze corect, folosind un senzor extern pentru a urmări şi evalua progresul acestora. În esenţă, platforma oferă jocuri video create în funcţie de problemele fiecărui pacient. Pentru aceasta, este nevoie doar de un calculator conectat la Internet şi de o cameră video Microsoft Kinect.

Tinerii coordonează acest proiect din cele două birouri deschise la Cluj şi la Londra, în timp ce dezvoltarea tehnică a platformei este asigurată în continuare din Cluj.

Însă ei nu s-au limitat la a construi o afacere. În urmă cu aproximativ doi ani, fondatorii proiectului au înfiinţat Asociaţia Un Zâmbet cu MIRA, prin care susţin recuperarea copiilor cu afecţiuni ortopedice sau neurologice.

Platforma este utilizată în prezent în peste 80 de clinici din 10 ţări, printre care SUA, Canada, Germania, Marea Britanie, Peru şi China. În România, 30 de clinici şi cabinete de kinetoterapie folosesc programul inventat de cei patru tineri originari din Cluj.

În 2013, Sătmăreanul a realizat un interviu cu careianul Andrei Dascălu. Acesta poate fi citit aici:

https://www.satmareanul.net/2013/12/13/andrei-dascalu-careianul-care-va-revolutiona-medicina-moderna/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.