Mașina lovită în parcare ? Care sunt situațiile când primești despăgubire

„Am găsit maşina lovită, în parcare”, este o situație destul de des întâlnită și în Satu Mare şi nu doar atunci când sunteți la cumpărături ci chiar în parcarea din faţa blocului sau de la locul de muncă.

Se poate primi despăgubire în aceste situații ? În cele mai multe cazuri răspunsul este „nu”.

În România, toate firmele de asigurare care vând RCA cotizează la Fondul pentru Victimele Străzii (FPVS). De anul trecut, acest fond este parte din Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), mai cunoscut ca Biroul Carte Verde.

FPVS a fost construit ca să despăgubească acele persoane care suferă prejudicii în urma unor accidente provocate de maşini care nu au RCA sau care rămân neidentificate.

Însă, dacă autorul rămâne neidentificat, aşa cum este de cele mai multe ori cazul în situaţia în care găseşti maşina lovită în parcare, FPVS nu plăteşte daune decât dacă la mijloc sunt şi vătămări corporale sau decese.

Cu alte cuvinte, sunteți despăgubit pentru maşină doar dacă există răniţi care stau mai mult de 60 de zile în spital şi doar dacă costul reparaţiei depăşeşte 500 de euro. Chiar şi în aceste situaţii, din dauna plătită fondul va scădea 500 de euro, adică franşiza prevăzută de lege şi suportată de păgubit.

Pe de altă parte, dacă autorul accidentului este identificat şi se constată că nu are RCA, deşi legea îl obliga să aibă, atunci FPVS plăteşte integral dauna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.