Amenzi usturătoare pentru cei care nu stârpesc ambrozia de pe terenurile lor

Cei care nu își curăță terenurile de planta invazivă ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), vor plăti de acum încolo amenzi usturătoare, a anunțat Elisabeta Bekessy, directorul Ageției pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mae, în cadrul ședinței de astăzi, 21 martie a Colegiului Prefectural.

Cu toate că stârpirea acestei plante, răspunzătoare de multe complicații alergice atât la copii cât și la adulți, a început încă în anul 2008, aceasta se răspândește cu repeziciune și ocupă suprafețe tot mai mari. Fenomenul este valabil și pentru județul Satu Mare. Cea mai afectată zonă, potrivit directoarei APM Satu Mare, este cea a Careiului.

Șefa APM spune că legea care permite amendarea celor care nu își curăță terenurile de această plantă alergenă a fost deja publicată în Monitorul Oficial și urmează ca în decurs de 20 de zile să apară și metodologiile de aplicare. Amenzile sunt destul de usturătoare. Astfel, persoanele fizice care nu se conformează noii măsuri legislative vor plăti amenzi de la 750 la 5.000 de lei, iar persoanele juridice de la 5.000 la 20.000 de lei.

Bekessy spune că planta trebuie smulsă din rădăcini, înainte de perioada de înflorire, astfel că, cea mai indicată perioadă este aprilie-iunie. O altă modalitate de a preveni înflorirea acestora este cosirea repetată.

Potrivit medicilor, ambrozia este un alergen foarte agresiv, motiv pentru care planta trebuie distrusă.

Un Comentariu la "Amenzi usturătoare pentru cei care nu stârpesc ambrozia de pe terenurile lor"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.