Statuia lui Szechenyi Istvan, dezvelită în centrul Sătmarului (Foto)

Punctul culminant al manifestărilor de la Satu Mare, dedicate „Zilei Maghiarilor de Pretutindeni” l-a constituit dezvelirea statuii lui Szechenyi Istvan, unul dintre personajele marcante ale Revoluției din 1848.

Statuia se află amplasată în parcul din Piața Libertății. Opera de artă a fost dezvelită de către președintele Consiliului Județean Pataki Csaba și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

Alături de sătmărenii participanți la eveniment, au mai fost prezenți și președintele UDMR de la nivel național Kelemen Hunor, senatorul Turos Lorand, dar și deputații Erdei D. Istvan și Magyar Lorand.

După dezvelirea statuii au urmat luări de cuvânt prin care s-a subliniat personalitatea lui Szechenyi Istvan.

Contele de Szécheny (21 septembrie 1791 Viena – 8 aprilie 1860 Döbling, Austria) a fost un politician, scriitor, economist, ministru al transporturilor (în timpul guvernului Batthyány), care a fost numit de Lajos Kossuth. Este unul dintre cele mai distincte și importanțe personaje ale politicii maghiare, deoarece a reformat economia, transportul și politica externă. Numeroase instituții au fost fondate de el și poartă numele acestuia. De numele lui se leagă construcția primului pod, podul cu lanțuri, ce leagă peste Dunăre cetatea Budei cu orașul Pesta. Este fondatorul Academiei Maghiare de Științe, fiind și principalul donator de fonduri pentru crearea aceastei instituții.

Un Comentariu la "Statuia lui Szechenyi Istvan, dezvelită în centrul Sătmarului (Foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.