Simpozion austriaco-român, la Satu Mare

Sala mare a Palatului Administrativ a găzduit joi, 15 martie, simpozionul economic austriaco-român „Tehnologie şi servicii pentru gospodărirea comunală”, eveniment organizat de Secția Comercială a Ambasadei Austriei în România, în colaborare cu Consiliul Judeţean, Primăria municipiului reședință de județ și Camera de Comerț și Industrie Satu Mare.

Simpozionul face parte din programul misiunii economice organizate de Ambasada Austriei, Secția Comercială, pe tema gospodăririi comunale, Satu Mare alăturându-se astfel altor județe din nord -vestul României care încurajează dezvoltarea relațiilor cu antreprenorii austrieci.

Ambasadei Austriei în România a fost reprezentată de atașatul comercial al ambasadei, Vera Maier, care și-a exprimat speranța ca acest eveniment să contribuie, la întărirea în continuare a relațiilor economice dintre România și Austria.

„Mă bucur că ediția de anul acesta a evenimentului Austria Showcase ne adduce în regiunea Transilvania și implicit și la Satu Mare. România și Austria sunt legate de o îndelungă istorie comună, iar acest fapt reprezintă o bază ideală pentru a făuri împreună viitorul”, a declarat atașatul comercial al Ambasadei Austriei în România, Vera Maier.

În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Judetean Satu Mare, Pataki Csaba, a punctat buna colaborare dintre firmele austriece care au dezvoltat afaceri în judetul Satu Mare și reprezentanții forului administrativ județean care sunt deschiși în susținerea unor proiecte comune care să ducă la dezvoltarea județului.

Totodată, administratorul public al județului Satu Mare, Nagy Szabolcs a făcut o descriere a județului, subliniind câteva strategii de dezvoltare în domenii de interes pentru firmele austriece.

„Față de celelalte județe pe care le-ați vizitat în cadrul acestei misiuni, Satu Mare are câteva puncte forte, pe baza cărora se pot dezvolta afaceri comune. Avem granițe comune cu două țări, Ungaria și Ucraina, iar prin poziționarea geografică excelentă, avem acces la mai multe posibilități de a atrage fonduri nerambursabile. De asemenea, Aeroportul Internațional Satu Mare este un obiectiv strategic foarte important pentru județ, iar dezvoltarea învățământului dual conferă un viitor atât pentru firmele care caută forță de muncă, cât și pentru viitoarele familii care vor să trăiască și să muncească în județul Satu Mare”, a precizat administratorul public al județului Satu Mare, Nagy Szabolcs.

Municipiului Satu Mare a fost reprezentat în cadrul evenimentului de viceprimarul Doina Feher și administratorul public al orașului, Maskulik Csaba.

„Faptul că multe dintre companiile austriece s-au dezvoltat atât de bine în Satu Mare este o poveste de succes care se datorează managmentului companiilor și condițiilor prietenoase pe care noi, Primăria Municipiului Satu Mare, le asigurăm pentru mediul de afaceri. Se știe că există o foarte bună colaborare între firmele din Satu Mare și cele din Austria, volumul schimburilor comerciale este foarte ridicat, iar de-a lungul timpului un număr semnificativ de companii austriece au investit în Satu Mare. Vă invit să investiți în Satu Mare, să intensificați cooperarea cu firmele din Satu Mare, unde, așa cum v-am mai spus există un mediu proprice pentru companiile din Austria”, a declarat în deschiderea simpozionului viceprimarul Doina Feher.

Pe de altă parte, administratorul public, Maskulik Csaba a subliniat că Primăria Municipiului Satu Mare oferă un sprijin real pentru toate firmele care doresc să investească în municipiului Satu Mare.

„Investițiile în dezvoltarea urbană sunt cheia dezvoltării economice! În prezent sunt puține orașe din județ și poate chiar din această zonă a țării unde se mai aplică acel program MINIMIS care oferă scutiri de impozite pentru investitorii. Primăria Municipiului Satu Mare oferă un sprijin real antreprenorilor care creează locuri de muncă, aplicând programul MINIMIS prin care se oferă investitorilor scutiri de impozite pe o perioadă de 3 ani. Pe de altă parte, avem un Centru Tehnologic de Inovare și Afaceri unde punem la dispoziția fimelor mai mici spațiu pentru a-și deschide o afacere și Casa Meșteșugarilor, o locație deosebită unde împreună cu asociațiile organizăm periodic evenimente dedicate sferei economice“, a precizat administatorul public al municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba.

La eveniment au participat 17 firme austriece care oferă servicii și produse în domeniul gospodăririi comunale și care și-au prezentat ofertaîn cadrul simpozionului. Pe de altă parte, în sală au fost prezenți primarii sau reprezentanții a 20 de primării și 7 firme din județul Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.