Defilare cu husari la Satu Mare (Fotogalerie)

Mii de sătmăreni au participat azi (15 martie) după-amiază la suita de manifestări dedicată „Zilei Maghiarilor de Pretutindeni”. Evenimentul a început la ora 17.00 în Parcul din Piața Eroilor Revoluției.

S-au depus jerbe de flori și coroane la bustul poetului Petofi Sandor. După acest moment s-a pornit în marș spre Centrul Vechi al municipiului Satu Mare. Husarii au format capul de coloană, aceștia fiind urmați de către sătmărenii veniți la eveniment.

Suita de evenimente a continuat în Parcul din Piața Liberății, acolo unde a fost inaugurat statuia lui Szechenyi Istvan, unul dintre personajele marcante ale Revoluției din 1848. După dezvelirea statuii, au luat cuvântul primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, președintele Consiliul Județean Pataki Csaba și președintele UDMR de la nivel național, Kelemen Hunor.

Seria de evenimente continuă la Teatrul de Nord unde are loc un spectacol artistic.

Pe parcursul serii, de la ora 19.00 dr. István Pelyach, profesorul Universității din Szeged (Ungaria), copreședintele Companiei Naționale Széchenyi va susține o prelegere de istorie în Teatrul de Nord din Satu Mare. Aici vor fi prezentate și premiile Laleaua Argintie din partea UDMR. La sfârșitul zilei, Teatrul Szigligeti din Oradea va prezenta piesa Honnan és hová (De unde și încotro?).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.