Un nou focar de pestă porcină în județ

Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip a convocat azi, 14 martie, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB). În contextul în care a fost depistat un nou focar de pestă porcină în judeţul Satu Mare, membrii CLCB au adoptat în cadrul şedinţei de astăzi, Decizia Nr. 3 din 14.03.2018 privind Planul de măsuri pentru controlul bolii Pesta Porcină Africană în focarul din localitatea Bercu Nou.

Astfel, conform Planului de măsuri, începând cu 14 martie se stabileşte o zonă de protecţie în jurul focarului din Bercu Roşu, cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Bercu Nou, Micula Nouă, Micula (parţial), Bercu şi fondurile de vînătoare: FV 15 Micula, FV 16 Noroieni.

De asemenea se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului, cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Nisipeni, Cidreag, Porumbeşti, Halmeu, Dabolţ, Mesteacăn, Agriş, Ciuperceni, Micula, Lazuri, Noroieni, Peleş, Pelişor şi fondurile de vânătoare: FV 14 Halmeu, FV 17 Lazuri.

Mişcarea animalelor din zona de protecţie şi supraveghere este restricţionată în conformitate cu Directiva nr. 60/2002 transpusă în legislaţia naţională prin Ordinul ANSVSA nr. 99/2006, privind controlul Pestei Porcine Africane astfel:

-Deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală.

-Niciun animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale.

Reamintim că Pesta Porcină Africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici, dar boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează direct omul, deși omul reprezintă un vector important în diseminarea acestei boli exotice fie prin contact direct fie prin intermediul unor produse, furaje sau alte instrumente.

Drept urmare, orice imbolnăvire sau mortalitate dintr-o exploatație trebuie de îndată anunţată la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare , iar animalele sau cadavrele se vor izola până la investigarea , intervenţia , recoltarea – afluirea de probe şi dispunerea măsurilor de către autoritatea veterinară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.