CAP în comunism, societate agricolă profitabilă în capitalism

Una dintre cooperativele de producţie din România, care a supraviețuit și în ultimele decenii de capitalism din România, se află în comuna Petrești, și are 150 de angajați.

Angajații au grijă de aproximativ 1.000 de animale. În 2017 societatea a avut o cifră de afaceri estimată la peste 2 milioane de euro.

„Până în ’92 a fost CAP și atunci am transformat în societate agricolă și de atunci funcționează ca societate agricolă. În ferma de la Petrești sunt 1000 de taurine, dintre care peste jumătate sunt vaci. Zilnic, acestea dau aproximativ 6.000 de litri de lapte, ceea ce înseamnă încasări de peste 10 mii de lei în fiecare zi”, a declarat pentru Digi24 Francisc Mozer, directorul societății agricole din Petrești.

Pe lângă animale, societatea agricolă deține, în asociere, aproape toate terenurile agricole din zonă. În 2017, pentru fiecare hectar de teren oamenii au primit câte 1600 de kilograme de cereale sau contravaloarea în bani, zahăr și ulei.

„E un sistem foarte bun întrucât suntem bătrani, n-avem ce face cu pământul. Altfel, ar rămâne în paragină”, spune o localnică.

Cerealele sunt valorificate în principal pe piața din Ungaria, iar animalele crescute pentru carne ajung în Grecia și Turcia. Laptele obținut este vândut unei firmei de origine olandeză.

În ultimii ani ferma de la Petrești a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 2 milioane de euro/an.

Sursa foto: www.digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.