Atenționare pentru persoanele care doresc să muncească în străinătate

Accesul cetățenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face prin rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state , prin intermediul firmelor private de plasare a forței de muncă sau prin căutare individuală.

Pentru facilitarea accesului cetățenilor români pe piața forței de muncă din spatial UE/SEE, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin intermediul agențiilor județene oferă servicii gratuite de informare, consiliere, mediere persoanelor care doresc să ocupe locuri de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate.

ANOFM gestionează portalul national EURES (www.anofm.eures), unde sunt vizibile ofertele de muncă disponibile în spatial UE/SEE, detailate pe țări și ocupații, dedicate exclusiv cetățenilor români.

Toate locurile de muncă vacante la nivel European, pot fi vizualizate pe portalul EURES,
www.eures.europa.eu, iar pentru a aplica pentru un astfel de loc de muncă trebuie selectate doar ofertele marcate cu steagul UE.

În cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, consilierul EURES oferă servicii gratuite de informare, consiliere, mediere a unui loc de muncă în UE/SEE (Spațiul Economic European) sau oferte de angajatori prin aplicarea acordurilor bilaterale.

În situația în care se apelează la servicii de mediere oferite de o firmă de plasare a forței de muncă în străinătate, este indicat să se verifice la Inspectoratul teritorial de muncă din județul în care își are sediul firma, dacă aceasta este înregistrat și dacă a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfășurată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.