O poveste care străbate secolele. Pe unde „s-a furișat” Someșul (Foto)

De-a lungul secolelor, albia râului Someș a fost schimbată în nenumărate rânduri. Cursul acestuia a urmat un traseu cu totul diferit față de cel cunoscut astăzi.

Cu ajutorul unei hărți din veacul al XVIII-lea, fotograful Virag Botond a desenat vechiul curs al Someșului cu verde, iar actualul traseu cu roz, obținând o imagine impresionantă al itinerariului bătrânului Samus.

În secolele trecute, Someșul a traversat de mai multe ori actuala zonă a străzii: Botizului, Grădinii Romei, Centrului Nou, dar și Micro 14 și 16, Drumul Careiului, respectiv zona unde în prezent este amplasat supermarket-ul Auchan.

Someșul este al cincilea râu ca lungime și debit din România. Are o lungimea de peste 465 de km, dintre care 376 km sunt pe teritoriul țării noastre.

Bazinul hidrografic se formează prin unirea la circa 4 km în amonte de municipiul Dej, a râului Someșul Mare cu Someșul Mic. Someșul Mic are izvorul în Munții Apuseni, iar Someșul Mare izvorăște din Munții Rodnei. Se varsă în Tisa, pe teritoriul Ungariei.

Râul Someș drenează un bazin hidrografic de 15.740 de km pătrați, cuprinzând 403 cursuri de apă cu o lungime totală de 5.528 de km, adică 7% din lungimea totală pe țară.

Sursa foto: Virag Botond

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.