Siguranța în mediul online

Polițiștii sătmăreni au desfășurat marți, 6 februarie, o activitate preventiv – educativă cu elevii școlilor gimnaziale din municipiul Satu Mare, beneficiari ai serviciilor asigurate de către Centrul Multifuncțional ALTER EGO.

Întâlnirea cu cei 37 de elevi și cu personalul centrului s-a axat pe tema ,,Siguranța în mediul online”, accentul punându-se atât pe informațiile legate de ,,capcanele” pe care le generează folosirea rețelelor de socializare, cât și pe ,,măsurile de siguranță în mediul online”, care sunt la îndemâna oricărei persoane și sunt necesare fiecărui utilizator, pentru a fi protejat de pericolele care pot apărea prin utilizarea internetului.

Într-un cadru nonformal, polițiștii din structura de prevenire și cea de relații publice au dezbătut cu cei prezenți, aspectele definitorii ale conceptului de ,,date cu caracter personal”, importanța care trebuie acordată acestor informații în diverse situații și în mod expres, în momentul creării unui profil pe o rețea de socializare.

În cadrul întâlnirii, polițiștii le-au vorbit elevilor și despre riscul pe care-l implică utilizarea rețelelor de socializare, de a deveni victime ale traficului de ființe umane, cu toate consecințele nefaste asupra dezvoltării personale.

Polițiștii au enumerat și principalele cauze în urma cărora minorii devin ținte sigure pentru răufăcătorii din mediul online, și anume: faptul că încrederea unui minor este ușor de câștigat, în special în momentul când acesta trece prin situații conflictuale în familie, la școală sau în grupul de prieteni și caută înțelegere în mediul online. Pentru a capta și mai mult atenția elevilor, polițiștii au relatat exemple concludente, în acest sens.

Măsurile de siguranță, facile pentru orice utilizator al internetului, au fost expuse într-o manieră interactivă, pornind de la situații concrete, în care au fost implicați elevii prezenți. Modalitatea de a ,,bloca o persoană”, de a folosi butonul,, report abuse”, de a menține setările de confidențialitate ale profilului, criteriile de a accepta cererile de prietenie au fost câteva măsuri abordate de polițiști, sugerate a fi folosite în momentul în care elevii nu se simt în siguranță, în mediul online.

Necesitatea de a informa părinții sau adulții responsabili din viața minorului cu privire la limbajul folosit în rețelele de socializare, la eventualele intimidări, amenințări, șantaj în mediul online a fost aspectul asupra căruia polițiștii au insistat foarte mult, pornind de la premisa că adolescentul are deseori tendința de a păstra totul doar pentru el, neputând fi astfel ajutat. În lipsa unei sesizări, autoritățile competente în menținerea climatului de siguranță, chiar și în mediu online, nu doar în viața reală, se găsesc în imposibilitatea de a aplica măsurile necesare.

La sfârșitul întâlnirii, polițiștii au distribuit tuturor celor prezenți la activitate, fly-ere, privind siguranța elevilor.

Mesajul transmis pe parcursul activității a fost: ”Folosește internetul cu grijă! Informează-te!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.