Echipajele de la Moftin vor să injecteze nămol în sonda de gaz

De la mai bine de două săptămâni de foc, eforturile pompierilor militari prind contur. Zona sondei de la Moftin este total eliberată și pregătită pentru intervenție.

Miercuri, 3 ianuarie, pe platforma improvizată de la Moftin au ajuns o parte din rezervoarele în care va fi preparat nămolul de sondă ce va fi injectat în sonda de la Moftinu Mare, în vederea opririi focului.

Sondorii canadieni au tăiat capul sondei și l-au înlocuit cu unul nou, prevăzut cu un dispozitiv special denumit Blowout Preventer (BOP). Acesta este o valvă care poate fi închisă în cazul forării în zone cu presiuni mari ale gazelor sau fluidelor. De altfel, BOP este un echipament standard pentru sondele de orice tip, conform articolelor de specialitate.

Potrivit inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), colonelul Daniel Dragne, în zilele următoare este de sperat ca sondorii canadieni să reușească să capteze sonda. Dragne a confirmat că în prezent capul sondei este eliberat, suprastructura metalică fiind îndepărtată. În zilele următoare, sondorii canadieni vor efectua operațiunile necesare pentru închiderea sondei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.