IPJ Satu Mare: Recomandări pentru o minivacanță în siguranță

Pentru o vacanță liniștită și în siguranță, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Satu Mare vă recomandă să fiți vigilenți pe parcursul călătoriei, iar odată ajunși la destinație să evitați ,,ofertele de nerefuzat” și furnizarea de informații personale celor pe care nu îi cunoașteți.

Evitați să comunicați oricui date despre plecările pentru o perioadă mai lungă și nu postați detalii referitoare la vacanțe pe platformele sociale.

Dacă plecați cu mașina, interesați-vă despre condițiile meteo de pe traseu și alegeți corect ruta.
Puteți lua în considerare și rute de rezervă, ținând cont că valorile de trafic pot crește. Asigurați-vă că autoturismul funcționează în regulă, că aveți valabile asigurarea obligatorie și inspecția tehnică periodică.

Dacă plecați cu trenul, nu vă lăsați bagajele nesupravegheate și nu oferiți informații despre dumneavoastră persoanelor abia cunoscute. Evitați să dormiți în tren sau în sălile de așteptare.
Recomandăm celor care aleg să zboare cu avionul spre vacanță să se informeze cu atenție cu privire la agenția de la care cumpără bilete, să nu își păstreze obiectele valoroase în bagajele pentru cală și să se asigure că toate actele necesare călătoriei sunt valabile.

Fiți atenți când oferiți datele cardului pe internet, verificați întotdeauna dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat, iar http:// este nesecurizat).

Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN, este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripționat pe card), este mai sigur să folosiți un card de debit dedicat tranzacțiilor on-line, pe care să îl încărcați numai cu suma necesară achiziției.

Supravegheaţi-vă permanent copiii pentru a evita orice risc (dispariţie, accidente de circulaţie, răniri, etc).

Învăţaţi-vă copii, că, în cazul în care se pierd, nu trebuie să încerce singuri să-şi caute părinţii!
Dacă s-au pierdut, învăţaţi-i pe copii să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!

Asiguraţi-vă că cei mici se joacă în locuri special amenajate sau ferite de orice pericol.

Asiguraţi-vă că, copiii vor spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, le cer să-i însoţească!

Nu le permiteţi copiilor să folosească drept sănii pungi de plastic sau alte obiecte casnice, deoarece pot fi răniţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.