Aurelia Fedorca: “A fost un an în care Guvernul PSD a alocat fonduri importante județului Satu Mare”

Președintele PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca, și parlamentarii Ioana Bran, Octavian Petric și Gabriel Leș au prezentat astăzi, 28 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă un scurt bilanț la final de an și la împlinirea unui an de guvernare PSD în România.

Aurelia Fedorca a declarat că anul 2017 a fost unul fructuos pe toate planurile, atât la nivel național cât și pe plan local.

“A fost un an în care Guvernul PSD a alocat fonduri importante județului Satu Mare și în care am dus la îndeplinire cel puțin 100 de măsuri asumate prin programul de guvernare. Pentru prima oară, în mai puţin de un an, se adoptă măsuri şi se aplică politici majore care aduc mai mulţi bani în buzunarele românilor prin majorările de pensii şi salarii, introduc ordine si criterii de valoare, prin Legea salarizării unitare, simplifică activitatea economică şi reduc fiscalitatea prin noul Cod Fiscal şi determină o creştere economică record, de peste 8,8% în ultimul trimestru, şi de aproape 7%, pe primele 3 trimestre din acest an”, a declarat Aurelia Fedorca.
Liderul PSD a reiterat fatul că primarii care au majorat impozitele și taxele locale pentru anul 2018, cum s-a întâmplat și în municipiul Satu Mare, au greșit față de cetățeni.

”Dacă au putut să aibă grijă de salariile angajaților din primării, trebuiau să aibă grijă și de angajații din mediul privat și de toți salariații. Pentru că scopul Guvernului a fost de a da bani în plus salariaților, prin reducerea cotei de impozitare de la 16 la 10%, iar banii trebuiau lăsați la cetățeni. Prin legea bugetului s-a asumat că primăriile nu vor avea în 2018 venituri mai mici decât în 2017. În plus, municipiul Satu Mare beneficiază de investiții foarte mari de la bugetul central, investiții istorice, și reamintesc aici de finanțarea pentru al treilea pod peste Someș, prin PNDL, dar și de finanțarea pentru centura de ocolire și pod prin Ministerul Transporturilor”, a precizat Aurelia Fedorca.

Liderul PSD a prezentat și situația în cifre după un an de guvernare PSD, la nivelul județului Satu Mare: – PNDL 1 – sunt 98 de proiecte aflate în execuție, în valoare totală de 762.324.998 lei (aproximativ 169,4 milioane euro), PNDL 2 –s-a obținut finanțare pentru 123 de proiecte, care se află în diverse faze de întocmire a documentațiilor, în valoare totală de 625,972,484 lei (aproximativ 139 milioane de euro).

Deputatul Ioana Bran a precizat că în bugetul Ministerului Transproturilor pe anul 2018 au fost curpinse sumele necesare pentru continuarea lucrărilor la Centura de ocolire a municipului Satu Mare (86,887 milioane lei) și la Centura de ocolire a municipiului Carei (20,931 milioane lei). De asemenea, a fost cuprinsă finanțare pentru toate celelate proiecte de investiții derulate prin PNDL, inclusiv pentru al treilea pod peste Someș.

Deputatul Ioana Bran a precizat că un alt proiect important care vizează județul nostru este cel privind cultivatorii de goji, știut fiind că în Satu Mare există cea mai mare plantație bio de goji din Europa.

“După vizita din vară a ministrului Agriculturii, Petre Daea, recent am aprobat în Parlament legea pomiculturii, neactualizată încă din 2003, care ajută producătorii de goji și de alte culturi mai noi să poată și ei primi subvenții de la stat și să acceseze fonduri europene„ – a precizat Ioana Bran.

Deputatul Octavian Petric a vorbit despre proiectele la care lucrează în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților.

”Cel mai important proiect aflat pe masa Comisiei se referă la liberalizarea prețului la gazele naturale, respectiv tranzacționarea gazelor pe bursă, care ar putea duce la o explozie a prețurilor pentru români. Vom fi atenți și vom face tot ceea ce e legal posibil astfel încât prețurile să nu sară în aer, iar populația să nu fie afectată”, a precizat deputatul Petric.

De asemenea, deputatul PSD s-a ocupat de problema calității și cantității apei termale de la ștrandul din Tășnad, unde că Primăria Tășnad plătește anual unei firme private 400.000 de lei sub forme de revedențe pentru apa termală. În urma demersurilor deputatului Petric și a autorităților județene și locale, conducerea ANRM a dat asigurări că va asigura tot sprijinul necesar Primăriei Tășnad și Consiliului Județean pentru a putea accesa în nume propriu explorarea și exploatarea apelor termale din zonă.
Acesta a mai arătat că, în calitate de președinte al Grupului de prietenie cu Republica Turcia, l-a invitat pe ambasadorul Turciei în Satu Mare pentru a facilita întâlniri de afaceri între antreprenori sătmăreni și turci.

Octavian Petric a vorbit și despre Legea prevenției, aprobată deja în Parlament, care obligă toate autoritățile cu atribuții de control să facă, în primul rând, informare și educare, prevenire, și abia apoi să dea amenzi sau să ia măsuri împotriva agenților comerciali.

Senatorul Gabriel Leș a precizat că, prin bugetul pe 2018 aprobat în Parlament, România își respectă angajamentele luate în fața aliaților noștri și se alocă pentru al doilea an consecutiv 2% din PIB pentru apărare și, totodată, 53 milioane lei pentru majorarea capitalului operatorilor economici din industria de apărare.

“Am fost ministru al primului guvern care a alocat 2% din PIB pentru Apărare, iar România a fost dată ca exemplu pentru modul în care își respectă parteneriatul cu NATO”, a precizat senatorul Gabriel Leș.

Prima baterie de rachete Patriot a fost deja achitată, urmând ca în cursul anului 2018 să fie plătite și celelalte în conformitate cu angajamentele asumate.

Senatorul PSD a arătat că bugetul pentru 2018 este unul axat pe investiții, iar în acest sens au fost aduse modificări importante atât legii achizițiilor publice cât și celei privind parteneriatul public-privat. Sunt două legi care, fiecare în felul ei, facilitează investițiile.

“Pentru a stimula investițiile, Guvernul a adus modificări legislației achizițiilor publice, astfel încât proiectele de infrastructură să poată fi implementate mai repede, iar România să se poată dezvolta în acest domeniu în același ritm cu țările din regiune. De asemenea, Legea parteneriatului public-privat este un nou angajament major asumat în fața românilor, care devine realitate. Legea parteneriatului public-privat a fost modificată astfel încât să servească inițierii și dezvoltării de proiecte, în beneficiul comunităților locale”, a precizat senatorul PSD.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.