S-a votat ! Cresc taxele și impozitele locale

Consilierii locali (cu excepția celor de la PSD) au votat în ședința ordinară de astăzi, 21 decembrie, majorarea impozitelor și taxelor locale în municipiul Satu Mare. Taxele majorate intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Potrivit primarului Kereskenyi Gabor, majorarea taxelor și impozitelor locale se datorează unor modificări fiscale luate de Guvern, în special prin diminuarea cotei de impozitare aplicabile asupra venitului impozabil, aceasta reducându-se de la 16% la 10%. Din acest motiv, potrivit edilului veniturile la bugetul local scad cu aproximativ 30 de milioane de lei.

,,Ca să îndulcesc această pastilă amară dată de PSD, mă angajez ca toți banii din aceste majorări să meargă exclusiv pentru dezvoltarea municipiului Satu Mare”, a conchis Kereskenyi Gabor.

În luările de cuvânt, consilierii PSD au cerut amânarea votului până la când Parlamentul va da votul final pentru bugetul pe 2018.

„Grupul de consilieri PSD va vota împotriva acestui proiect pentru că ceea ce faceți dumneavoastră astăzi trebuia să fie ultima treaptă de mărire a taxelor”, a spus consilierul social-demovrat Radu Roca.

Așa s-a și întâmplat, grupul de consilieri PSD a votat împotriva majorării taxelor și impozitelor, însă nu a putut împiedica amânarea proiectului. Restul consilierilor au spus da proiectului de hotărâre, iar astfel, după 1 ianuarie 2018, sătmărenii se vor vedea nevoiți să pluseze la bugetul local.

În urma votului de astăzi, după 1 ianuarie 2018, sătmărenii vor plăti taxe și impozite mai mari: de la 0,1 % la 0,12% în cazul contribuabililor persoane fizice la clădirile rezidențiale; cu 50% la impozitul pe teren în cazul terenurilor situate în intravilan, în alte categorii decât terenuri cu construcții și
cu 20% în cazul impozitului asupra mijloacelor de transport.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.