Sonda de gaze de la Moftin arde în continuare. Sunt așteptați canadienii

Sonda de gaze care a luat foc la Moftinu Mare, în județul Satu Mare, în noaptea de duminică, 17 spre luni, 18 decembrie arde în continuare. La fața locului va veni o echipă a firmei canadiene SafetyBoss, specializată în operațiuni de control la sonde. Compania canadiană are în palmares stingerea celor mai multe puțuri petroliere incendiate de trupele regimul irakian al lui Saddam Hussein în Kuweit la finalul războiului din Golf din 1991. Canadienii vor sosi la Moftin în această seară (azi, 19 decembrie). 

„Situația pe platforma sondei Moftinu 1001 rămâne stabilă. Compania a contractat SafetyBoss, o companie internațională reputată specializată în operațiuni de control la sonde cu sediul în Calgary, Canada, pentru a gestiona incidentul de la sonda Moftinu 1001. SafetyBoss trimite o echipă de comtrol la sonde în România, care va ajunge în următoarele circa 36 de ore. În prezent, echipamentul este securizat pentru a permite derularea de activități de control la sondă”, se arată într-o informare remisă de Serinus Energy burselor din Toronto și Varșovia, unde este listată compania.

Compania canadiană specializată în operațiuni de control la sonde de țiței și gaze SafetyBoss a fost înființată în 1956 și este o firmă de familie, fiind deținută și condusă în prezent de fiul fondatorului acesteia. La început a operat doar în provincia canadiană Alberta, iar începând cu anii ’80 s-a extins pe plan internațional.

SafetyBoss a fost cea mai performantă companie de profil în operațiunile de stopare a dezastrului de mediu provocat în 1991 de trupele regimul irakian al lui Saddam Hussein în Kuweit, la finalul războiului din Golf. În timpul retragerii, acestea au incendiat peste 600 de puțuri de petrol, iar flăcările au ars timp de câteva luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.