Atenție la cine vă trece pragul de sărbători

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare vă recomandă să aveţi grijă cui deschideţi uşa pe perioada sărbătorilor de iarnă, mai ales că în această perioadă tindem să uităm de toate relele din timpul anului. Însă, de această atitudine pozitivă, de buna credinţă a dumneavoastră profită şi hoţii care, „deghizaţi” în colindători, pot pleca din casele dumneavoastră cu ceva mai mult decât covrigi şi mere.

Dacă totuşi doriţi să fiţi colindaţi, acest lucru se poate face şi în uşa casei sau a apartamentului. Odată ce persoane necunoscute au intrat în casă, chiar în calitate de colindător, puteţi deveni victima unui furt.

Pe lângă infracţiunile de furt din locuinţe, hoţii pot sustrage şi bunuri lăsate pe casa scări. De aceea este bine să nu deschideţi uşa de la intrarea în bloc, oricui. De multe ori, infractorii se dau drept lucrători la societatea de energie electrică, sau gaz pentru a putea intra pe casa scării.

Copiii sunt rugaţi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa părinţilor, pentru a nu trăda faptul că sunt singuri în casă.

De asemenea, daca nu vă petreceţi Revelionul acasă e bine să nu spuneţi prea multor persoane că sunteţi plecat. O altă soluţie ar fi să lăsaţi locuinţa în grija unui vecin de încredere pe toată perioada absenţei dumneavoastră.

Din perspectiva potenţialei victime, furturile din locuinţe pot fi prevenite prin:

– asigurarea locuinţelor cu elemente de securitate;
-montarea de gratii/grilaje la ferestrele camerelor poziţionate spre stradă etc.);
– eliminarea sau limitarea oportunităţilor de comitere a faptelor datorate neglijenţei sau naivităţii proprietarilor (ex: schimbarea sistemelor de asigurare imediat după ce cheile au fost pierdute sau furate, manifestarea unui comportament discret în ceea ce priveşte nivelul personal de bunăstare etc.)
– manifestarea de atenţie şi precauţie faţă de persoanele străine pe care le primesc în gospodărie;
– dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate (supravegherea reciprocă a locuinţelor de către vecini în lipsa proprietarilor, semnalarea persoanelor străine depistate în proximitatea locuinţelor etc.);
– schimbarea obiceiurilor “tradiţionale” de a păstra sume mari de bani în interiorul locuinţei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.