Polițiștii în mijlocul elevilor (Foto)

Campania de prevenire a violenței în familie ”Aripi Frânte”, desfășurată de Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare, în perioada februarie – decembrie 2017, se apropie de sfârșit.

Activitățile informativ preventive desfășurate în două licee sătmărene – Colegiul Economic ,,Gheorghe Dragoș” și Colegiul Tehnic ,,Elisa Zamfirescu” – în zilele de 11, 12 și 14 decembrie, au vizat elevii din clasele profesionale, în majoritatea lor persoane de sex feminin, urmărindu-se în principal conștientizarea și limitarea fenomenului violenței în familie prin cunoaşterea caracterului penal al agresiunilor, reducerea victimizării şi revictimizării, precum și înlăturarea unor mituri şi prejudecăţi referitoare la diferenţele de gen şi implicit a toleranţei faţă de aceste manifestări.

Pe parcursul sesiunilor informative, cei 208 de beneficiari, elevi și profesori, au fost familiarizați cu informații privind conceptul de violență în familie prevăzută ca infracțiune în Codul Penal, precum și cu măsurile legale care se pot întreprinde de către victima violenței intrafamiliale. Emiterea ordinului de protecție, măsurile, obligațiile sau interdicțiile indicate expres de lege și dispuse de către instanță în scopul înlăturării stării de pericol, au fost câteva aspecte prezentate de către inspector principal de poliție Chiorean Liviana din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității pentru a sublinia mesajul campaniei ,,Singurul lucru care contează este siguranța ta! Merită să trăiești fără teamă!”

Serviciile de care poți beneficia ca victimă a violenței intrafamiliale sau alte surse de ajutor la care se poate apela, precum și măsurile concrete ce trebuie întreprinse pentru a-ți proteja viața atunci când izbucnește un episod cu violențe fizice au fost aduse în prim plan prin prezentarea unor situații concrete de viață, analizate împreună cu elevii. În momentul în care victimele nu sunt pregătite să se despartă de agresor, existența unui plan de evadare e soluția optimă. Ieșirea dintr-o relație abuzivă sau violentă nu este deloc ușoară, alternând momentele de speranță că lucrurile se vor schimba, cu teama de ce s-ar putea întâmpla dacă agresorul ar descoperi că ai intenția să pleci. Important este însă conștientizarea faptului că ,,nu ești tu vinovat pentru comportamentul abuziv al partenerului ”, un alt mesaj ce s-a dorit a fi transmis în cadrul campaniei ,,Aripi Frânte”.

Filmul tematic aferent campaniei, conținând mărturiile unor femei aflate în detenție în Penitenciarul din Târgșor, toate victime ale violenței în familie, care, ajunse la capătul puterilor, au ajuns să își facă singure dreptate, omorându-și partenerii de viață, a captat atenția celor prezenți, subliniind ideea ,, Începe prin a cere ajutor!Nu aștepta să fie prea târziu pentru tine!”

Finalul campaniei de prevenire a violenței în familie ”Aripi Frânte” va fi punctat prin organizarea unui eveniment, marți , 19.12.2017, începând cu ora 14, în cadrul magazinului AUCHAN, cu implicarea partenerilor campaniei. Publicul larg este așteptat la standul informativ, unde polițiști și specialiști în domeniu vor oferi informații relevante. Totodată, creațiile elevilor Liceului de Artă ,,Aurel Pop” Satu Mare – pictură și grafică – cu tema ,,Spune NU violenței în familie” vor fi expuse în cadrul evenimentului, alături de materialele folosite pe parcursul activităților desfășurate – broșuri, afișe, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.