Ioan Șipoș despre modificările Codului Fiscal: „Este o simplificare tehnică şi matematică”

Sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ a găzduit azi, 23 noiembrie, şedinţa Colegiului Prefectural condusă de prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip.

Primul subiect de pe ordinea de zi a fost prezentat de şeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, Ioan Șipoş cu privire la principalele modificări aduse Codului Fiscal. Acesta a pus accent pe detalierea transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

„Este foarte important de reţinut faptul că după noua schimbare de calcul nu se modifică salariu net şi cheltuiala angajatorului. Avantajul acestei măsuri este faptul că de la nouă contribuţii sociale aferente salariilor, din 2018 acestea se reduc la un număr de trei contribuţii. Deci este o simplificare tehnică şi matematică care duce la un efect echivalent. Prin aceste metode şi contribuţia la pilonul 1 de pensii va fi mai mare cu 143 lei”, a explicat Ioan Şipoş.

Prefectul a sintetizat informaţiille prezentate asigurându-se că toţi cei prezenţi au înțeles efectul noilor modificări.

„De la 1 ianuarie 2018, pentru acelaşi salar net, angajatorul nu pierde nimic. Câştigul acestei măsuri fiscale este că de la nouă taxe se reduc la trei. În orice ţară dezvoltată din lume, simplificarea fiscală duce într-un final la o colectare mai bună”, spune prefectul.

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a fost prezentat de directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Satu Mare, Monica Prodan – Ardelean cu privire la activitatea desfășurată în anul 2017 de către instituția pe care o conduce la nivelul județului a cărui scop constă în înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru si carte funciară.
Programul național se realizează în baza Planului anual de acțiune al ANCPI și conform bugetului alocat.

În acest context pentru anul 2017-2019 au fost repartizate credite de angajament în valoare de 150.000 de lei şi credite bugetare în valoare de 107.000 de lei pentru fiecare UAT.

În județul Satu Mare, au încheiat contract de finanțare un număr de 53 UAT-uri din totalul de 62 UAT-uri eligibile. Iar din cele 53 UAT-uri cu contract de finanțare 26 UAT-uri au fost încheiate 27 contracte de prestări servicii cu persoane fizice și juridice autorizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.