Primăria vrea să majoreze impozitele cu 20%. Primarul dă vina pe Guvern

Se ia în calcul varianta majorării impozitului pe clădiri și mașini cu 20%, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, în cadrul unei conferințe de presă organizată azi, 22 noiembrie. Alături de edil la întânirea cu presa a fost prezent și city-managerul Makulik Csaba.

Decizia vine după ce, susține primarul, „revoluția fiscală a Guvernului produce un minus de aproximativ 34 de milioane de lei la bugetul municipiului Satu Mare”.

„Ţinta noastră este să menţinem şi anul acesta un buget de investiţii de cel puţin 10 milioane de euro, în afara altor finanţări de tip european, guvernamental sau parteneriate public-privat. Având în vedere că la începutul acestui an Guvernul României a adoptat o serie de măsuri care au un impact negativ asupra bugetului orașului, iar prejudiciul creat prin aceste decizii se ridică la peste 30 milioane de lei, în cazul în care administrația locală nu adoptă o serie de măsuri de corecție a acestor sume, bugetul de investiții se va reduce cu aproximativ 50%. Astfel, considerăm că este oportună modificarea impozitelor și taxelor locale prin aplicarea unor cote de impozitare mai mari și a unor cote adiționale la anumite tipuri de impozite … Vreau să fie foarte clar însă pentru toată lumea că, toate taxele colectate de la populație vor merge către investiții, către dezvoltarea orașului. Sigur că, poate mulți cetățeni nu vor fi prea încântați de noile cote de impozitare, însă trebuie să înțelegem cu toții că, nu ne putem permite să oprim investițiile în oraș. Cetățenii au putut să vadă în acest an că din bugetul de investiții am reușit să realizăm multe investiții, mă refer la reabilitarea și modernizarea străzilor, la reabilitarea Centrului Nou, modernizarea unităților preșcolare și școlare, schimbarea mobilierului urban, parcări, terenuri de sport și altele. Ne dorim să continuă pe aceași direcție, pentru că lipsa investiţiilor publice va încetini dezvoltarea economică a municipiului Satu Mare care oricum are de recuperat anii pierduți!”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.

Deși un proiect de hotărâre în acest sens era pe ordinea de zi a ședinței de joi, 23 noiembrie a Consiliului Local, acest punct a fost amânat.

„Am decis scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi, însă nu îl putem amâna mai mult de două, trei săptămâni”, a declarat primarul. Potrivit acestuia cei din opoziție, consilierii PSD și ALDE, cer ca impozitele să nu fie mărite, însă Kereskenyi spune că această atitudine este una populistă și nerealistă.

„Am înțeles că unii consilieri locali, apelând la un populism ieftin, vor cere în Consiliul Local să nu fie majorate taxele locale, în schimb să crească gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale. Vreau să le reamintesc acestor consilieri că față de perioada 2012-2016 gradul de colectare a crescut față de anii precedenți, bugetul pentru investiții a crescut considerabil, pentru învățâmânt s-a dublat, iar acest lucru se vede cu ochiul liber în oraș”, a concluzionat primarul Kereskényi Gábor.

Banii colectați din creșterea impozitelor vor merge la investiții susține primarul.

2 Comentarii la "Primăria vrea să majoreze impozitele cu 20%. Primarul dă vina pe Guvern"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.