Un oșan face cinste României în Marea Britanie (Foto)

În perioada 17-19 noiembrie, o delegație din județul Satu Mare, alcătuită din primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, și fotograful Remus Țiplea au participat la invitația Asociației „Zestrea Strămoșească” la o serie de evenimente ale comunității românești din Londra, în Marea Britanie.

În data de 17 noiembrie, la restaurantul „Casa Românească” din Londra, a avut loc expoziția de artă fotografică „Remus Țiplea – un oșan printre noi”, iar în data de 18 noiembrie, la librăria „Barham Community” din Londra, a avut loc lansarea albumului fotoetnografic Țara Oașului, „Din Oaș în Paști” de Remus Țiplea.

Pe parcursul evenimentului din data de 17 noiembrie a avut loc un spectacol folcloric românesc, în cadrul căruia s-au putut degusta preparate românești, oferite de către comunitatea românească stabilită în Marea Britanie, iar mulți dintre invitații prezenți au fost îmbrăcați în costume populare din mai multe zone ale țării.

Asociația românească „Zestrea Strămoșească” din Londra are în componență cinci membri fondatori din România și Republica Moldova, după cum urmează: Romulus Stelian Vasile Honca- Negrești Oaș, Evelina Ilie- Vaslui, Eugen Trișcă- Vaslui, Daniel Vasil- Brașov, și Tatiana Miron- Chișinău, și are ca scop păstrarea și promovarea obiceiurilor tradiționale românești.

Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, i-a felicitat pe organizatori pentru că prin astfel de evenimente reușesc să țină unită comunitatea românească din Marea Britanie.

„Vă felicit pentru că creați ocazii pentru a vă întâlni și a vă bucura împreună. Dar, mai ales, vă felicit pentru că nu vă uitați tradițiile nici la mii de kilometri de casă și nu uitați de cei de acasă, din Negrești-Oaș, din Țara Oașului sau de unde sunteți voi din România! Știu că vă este greu aici, departe de familii, dar vreau să știți că și nouă ne este la fel de greu fără voi acasă. Evenimente ca acesta nu fac decât să creeze punți sufletești între noi, cele mai trainice punți pe care oamenii le pot construi”, le-a spus Aurelia Fedorca celor prezenți.

„Se spune că o fotografie este cât o mie de cuvinte, dar la Remus Țiplea, de multe ori, o fotografie ascunde poate o mie de povești despre oșeni, despre lumea lor, de multe ori de neînțeles pentru străini, care își vertebrează rosturile și sensul, tocmai pe acești piloni imuabili, ai trăirii definitive, chiar în adâncul sacralității”, a declarat Robert Laszlo, managerul CJCPCT Satu Mare, în cadrul prezentării expoziției și a albmului fotoetnografic.

Manifestarea a fost organizată la inițiativa românilor din Londra, și se înscrie în strategia de promovarea a imaginii reale a României, vizitatorii expoziției au putut admira frumusețile Țării Oașului, unul din ținuturile arhaice ale României.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.