Eveniment cultural doar cu steagul Ungariei, la Carei

Un caz care a provocat o serie de nemulțumiri a avut loc sâmbătă, 18 noiembrie, în municipiul Carei. Este vorba despre inaugurarea grupului statuar Ady Endre și Otilia Marchiș. În cadrul evenimentului a fost afișat doar steagul Ungariei, nu și cel al României.

Un grup statuar Ady Endre și Otilia Marchiș, în mărime naturală, a fost inaugurat, sâmbătă, în zona centrală a municipiului Carei, fiind afişat doar steagul Ungariei, fără cel al României.

La eveniment au participat Szili Katalin, fostul președinte al Parlamentului Ungariei, Kelemen Hunor, deputat în Parlamentul României, senatorul Turos Lorand, deputaţii Erdei D. Istvan şi Magyar Lorand, subprefectul Altfatter Tamas, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba.

În urma acestui incident, primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, şi-a cerut scuze, în mod public de la românii din localitate.

Iată mesajul primarului Eugen Kovacs:

„Consider că evenimentul de sâmbătă, când în Carei a fost inaugurat un grup statuar Ady Endre și Otilia Marchiș, a fost un lucru frumos, menit să marcheze conviețuirea interetnică pașnică din orașul nostru. Mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației noastre de a participa la acest eveniment. Din păcate, cineva m-a pus într-o situație neplăcută, aducând acei tineri cercetași cu steagul maghiar. Consider că asemenea evenimente nu trebuie să fie provocatoare și nu era cazul să se afișeze acel steag. La astfel de evenimente trebuie să ne ferim de posibila jignire sau provocare atât a românilor cât și a maghiarilor. Pe această cale, vreau să transmit maghiarilor înfocați că ceea ce au făcut sâmbătă pur și simplu nu se face. Îmi cer scuze românilor care s-au simțit ofensați sau jigniți și îi rog atât pe români cât și pe maghiari să se ferească de asemenea provocări în viitor. Careiul trebuie să rămână în continuare același oraș caracterizat de multiculturalitate și conviețuire interetnică pașnică”.

Un Comentariu la "Eveniment cultural doar cu steagul Ungariei, la Carei"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.