România ar putea exporta gaze în Ucraina. Stația de la Medieșu Aurit, punct nodal

Țara noastră ar putea exporta gaze în Ucraina doar după ce Kievul își va rezolva problemele contractuale cu Gazprom și după upgradarea stației Medieșu Aurit (județul Satu Mare), susțin redactorii de la www.profit.ro.

În prezent, prin punctul de interconectare Medieșu Aurit-Tekovo, gazele pot circula doar dinspre Ucraina spre România.

„În momentul de față, datorită presiunii actuale de operare a sistemelor de transport, transportul fizic al gazelor naturale prin punctul de interconectare Medieșu Aurit-Tekovo pe direcția România-Ucraina este imposibil de realizat. Având în vedere interesul manifestat de utilizatorul de rețea pentru fluxuri fizice pe direcția România-Ucraina, SNTGN Transgaz SA va iniția în perioada următoare un proces de sondare a pieței pentru a cuantifica nivelul cererii de capacitate, iar în funcție de rezultat va evalua necesarul investițional pentru eliminarea restricțiilor tehnice actuale”, se arată în document.

Medieșu Aurit-Tekovo este punct de import pentru livrările de gaze naturale din Rusia, având un rol important în asigurarea securității în aprovizionare pentru România. Livrările se fac în baza unui Acord tehnic privind exploatarea echipamentelor de măsură de la stația de măsurare a gazelor Medieșu Aurit pentru predarea – primirea gazelor naturale din Federația Rusă în România prin Satu Mare, acord cu durată nedeterminat încheiat între Transgaz și Gazprom Export, cu măsurarea comercială a gazelor naturale în stația Medieșu Aurit.

Upgradarea stației Medieșu Aurit, prin facilitatea fluxului invers al gazelor, ar permite României inclusiv să re-exporte în Ucraina gazele importate din Rusia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.