Spion sârb, declarat indezirabil. A fotografiat documentele unui radar din Satu Mare

Un spion sârb, Bratislav Zivkovic, a fost declarat indezirabil în România pentru 15 ani, după ce a fotografiat o serie de documente despre care ar fi crezut că sunt informații secrete despre un radar militar din Satu Mare. De fapt, documentele fotografiate au fost o capcană, fiind plasate special de către SRI, scriu redactorii de la www.hotnews.ro.

Bratislav Zivkovic este liderul grupării paramilitare Cetnicii, care a lupta în conflictele din Bosnia și Kosova, dar și alături de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei. Acesta a încercat în 2017 să afle informații și secrete despre bazele militare și infrastructura critică a României în zona Dobrogea. Sârbul a fost monitorizat de SRI și a fost declarat indezirabil de instanță. Acesta a părăsit România luni, 13 noiembrie, la puțin timp după ce a fotografiat documente despre care a crezut că sunt secrete, dar care de fapt au fost amplasate de către SRI.

„Vreau să subliniez că cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate”, a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.

Potrivit SRI, sârbul a fost interesat de configurarea unei rețele informative, de identificarea persoanelor cu diferite niveluri de acces, a locațiilor, de recunoaștere în teren și marcarea cu GPS a diferitelor obiective.

Bratislav Zivkovic s-a născut in 1975 în Krujevac, Serbia. Este cetățean sârb, dar a primit și pașaport din partea provinciilor pro-ruse din estul Ucrainei.

Zivkovic se află pe lista criminalilor de război publicată de „Centrul de cercetare a crimelor împotriva securității naționale a Ucrainei, păcii, umanității și dreptului internațional pentru informarea autorităților de aplicare a legii și a serviciilor speciale cu privire la teroriștii pro-ruși, separatiști, mercenari și criminali de razboi”.

Sursa foto: www.hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.