Festivalul „Zilele Teatrului Tânăr” și-a desemnat câștigătorii (foto)

În perioada 9-11 noiembrie, la Teatrul Municipal din Carei și Castelul Károlyi s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Festivalului Regional de Teatru pentru tineri „Zilele Teatrului Tânăr”.

Timp de 3 zile, elevi de gimnaziu, liceu și nu numai, au încercat să impresioneze publicul prin talentul și energia specifice vârstei.

Evenimentul a avut deschiderea oficială în după-amiaza zilei de joi, 9 noiembrie la Castelul din Carei, tot acolo desfășurându-se și primul spectacol din cadrul festivalului „Școală ludică” al trupei Teatrul Ararat din Baia Mare.

Cea de-a doua ediție a festivalului de teatru a găzduit la Carei nu mai puțin de 140 de participanți din România și Ungaria, adică douăsprezece trupe de teatru amator care au prezentat treisprezece spectacole, trupe sosite din județele: Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Mureș, Bihor și din orașele Nyírbátor și Debrecen din țara vecină: Trupa de teatru Berekenye de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei, Trupa fără nume de la Liceul Teoretic Carei, ARTTIS – Trupa „Iosif Ahmed” din Satu Mare, Trupa „Trupa Noastră” de la Palatul Copiilor din Oradea, Trupa Re-Open Theater din Beiuş, Trupa Teatrul Ararat din Baia Mare, Trupa „Lenszirom Színház” din Nyírbátor (Ungaria), Trupa „F.A.U.S.T.” din Zalău, Trupa „Abakusz Színjátszó Kör” din Debrecen (Ungaria), Trupa Refi Színpad din Târgu-Mureș, Trupa TincArt din Tinca, Trupa „Tragikus Komikusok” din Porumbești.

În cadrul festivalului au fost prezentate spectacole de teatru în limbile română și maghiară de diverse genuri: comedie, dramă, tragicomedie, teatru de improvizație.

Evenimentul s-a încheiat cu o lecție deschisă prezentată de trupa Dömik, a Centrului Cultural Carei, coordonată de Szolomájer Tímea.

Festivitatea de încheiere a avut loc sâmbătă seara, în sala Teatrului Municipal din Carei, participanții primind o serie de diplome speciale pentru modul în care s-au prezenat pe scenă.
Au fost oferite și patru trofee: pentru cel mai bun actor în rol principal feminin și masculin, respectiv pentru cel mai bun actor în rol secundar, feminin și masculin.

Festivalul nu a avut caracter de concurs, însă organizatorii, alături de juriul format din actorii Fándly Csaba (Teatrul din Kaposvár, Ungaria), Székely Tibor (Teatrul de Nord Satu Mare, secția română) și doamna Corina Nuna, director al Bibliotecii Municipale Carei, au dorit să încurajeze tinerele talente prin distincțiile oferite. Aceștia au oferit următoarele premii:

Premiul pentru cel mai bun spectacol – temă abordată – „Artă pentru artă” – Trupa „Teatrul Ararat”din Baia Mare

Premiul pentru „cel mai profund” spectacol – Trupa Arttis – „Iosif Ahmed” din Satu Mare

Premiul pentru cea mai liberă adaptare – Trupa Re-Open Theater din Beiuş

Premiul pentru cea mai bună regie – Trupa „F.A.U.S.T.” din Zalău

Premiul pentru cea mai comică scenetă – Trupa fără nume de la Liceul Teoretic Carei

Premiul pentru cel mai bun debut în lumea teatrului – Trupa „Trupa Noastră” de la Palatul Copiilor din Oradea

Premiul pentru cea mai bună oglindire a societății – Trupa TincArt din Tinca

Premiul pentru cel mai bun spectacol cu tematică socială – Trupa „Tragikus Komikusok” din Porumbești

Premiul pentru spectacolul jucat „cel mai din suflet” – Trupa „Refi Színpad” din Târgu-Mureș

Premiul pentru cea mai bună adaptare – Trupa de teatru Berekenye de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei

Premiul pentru cea mai bună adaptare după o temă istorică – Trupa „Lenszirom Színház” din Nyírbátor (Ungaria)

Premiul pentru cei mai talentați juniori – Trupa mică a „Abakusz Színjátszó Kör” din Debrecen (Ungaria)

Premiul pentru cea mai inspirată abortare comică – Trupa mare a „Abakusz Színjátszó Kör” din Debrecen (Ungaria)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal feminin: Szép Evelin (Trupa „Lenszirom Színház” din Nyírbátor (Ungaria)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal masculin: Darius Popa (Trupa Arttis – „Iosif Ahmed” din Satu Mare)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar feminin: Roxana Câmpean (Trupa „F.A.U.S.T.” din Zalău)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar masculin: Mészáros Dávid (Trupa „Refi Színpad” din Târgu-Mureș).

Evenimentul a fost organizat de Direcția de Cultură a Municipiului Carei și Centrul Cultural Carei, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Carei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.