Festival național de folk la Satu Mare. „Marele premiu” se duce în Neamț

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a organizat în perioada 10-11 noiembrie, prima ediție a Festivalului Concurs Național de Muzică Folk „Octavian Bud”.

Ideea acestui eveniment este aceea de a cinsti așa cum se cuvine memoria celui ce a fost Octavian Bud, o emblemă a folkului sătmărean, dar și național.

Octavian Bud a fost unul dintre cei mai cunoscuți folkiști din România. S-a născut în 18 iunie 1958, la Satu Mare şi a început să cânte la chitară din clasa a VIII-a. În perioada 1983 – 1985 a fost membru al Cenaclului Flacăra, apoi al Cenaclului „Totuşi Iubirea”. În Cenaclul Flacăra a cântat alături de regretatul Emilian Onciu, în grupul folk „Trupa din Nord”. În 1984 a primit premiul Cenaclului Flacăra pentru cea mai bună compoziţie a anului – „Niciodată”.

Satu Mare este o emblemă a folkului național. Mircea Florian, născut la Satu Mare fiind printre pionierii folkului românesc.

Festivalul Național de Muzică Folk ,,Octavian Bud“ este conceput ca o manifestare artistică și culturală care s-a adresat interpreților și compozitorilor de muzică folk din țară și a avut drept scop descoperirea și promovarea de noi talente de creație și interpretare a muzicii folk.

În urma deliberării juriului au fost acordate următoarele premii:

Marele premiu: Ionuț Stoian – Neamț

Individual:

Premiul I – Gojkovics David – Constanța
Premiul II – Rațiu Daniela – Satu Mare
Premiul III – Ailenei Sânziana – Neamț
Premuiul special al juriului – Bălaj Patricia – Satu Mare

Grupuri:

Premiul I – Pulse – Sighetul Marmației
Premiul II – „Emilian Onciu” – Satu Mare
Premiul III – Podul de Folk

Premiul special al juriului – Pro Music – Negrești Oaș.

În cadrul Galei de Premiere au susținut recitaluri: Andrei Păunescu, Magda Puskas, Vasile Mardare, George Negrea, Adina Hodișan, și Grupul folk „Eu Cred”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.