Proiect de lege pentru diminuarea risipei alimentare. Deputatul Ioana Bran, printre susținătorii proiectului

Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare va fi suspendată, fiind necesară crearea unui cadru legislativ care să permită implementarea normelor de prevenire. Grupul Parlamentar PSD susține un nou proiect de lege care să prevină risipa alimentară, a declarat astăzi, 8 noiembrie, deputatul Ioana Bran, în plenul Camerei Deputaților.

„Ȋn contextul actual mondial, ne aflăm ȋn situația ȋn care risipa alimentelor generează consecințe alarmante la nivel economic, social și mediului ȋnconjurător iar la polul opus foametea afectează sute de milioane de oameni. Imaginați-vă că dacă doar un sfert din alimentele de pe planetă care ajung în prezent să fie risipite ar fi salvate pentru consum, acestea ar fi suficiente pentru a hrăni, la nivel global, 870 de milioane de persoane care suferă de foame.

Doar ȋn Europa, conform unui studiu publicat de Comisia Europeană ȋn 2012, reiese că producția anuală de deșeuri alimentare din toate statele membre este de aproximativ 89 de milioane de tone, adică 179 kg pe cap de locuitor, fără a pune la socoteală deșeurile alimentare provenite din activitățile agricole și capturile de pește aruncate înapoi în mare. Astfel, dacă nu adoptăm măsuri de prevenire a deșeurilor alimentare ne ȋndreptăm spre o creștere de 40 % pȃnă ȋn 2020.

Ordonanța de Urgență 45/ 2017, dorește suspendarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a se putea pune ȋn aplicare ȋntr-un mod corect de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, măsurile privind prevenirea risipei alimentelor.

Avȃnd ȋn vedere că risipa de alimente este una din prioritățile majore ale Comisiei Europene și luȃnd ȋn considerare necesitatea creării unui cadru legislativ care să permită implementarea normelor de prevenire Grupul Parlamentar PSD, susține prezentul PLX 312/2017.
Vă mulțumesc!”, a declarat deputatul Ioana Bran în plenul Camerei Deputaților.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.