Polițiștii se iau după modelul occidental. Ce prevede noua propunere legislativă

Proiectul de lege privind întărirea autorităţii poliţistului a fost principala temă prezentată în cadrul conferinței de presă organizată astăzi, 6 noiembrie, la sediul IPJ Satu Mare. Despre noile prevederi care au intrat de curând în dezbatere a vorbit șeful IPJ Satu Mare, Sorin Stan.

Proiectul de lege prevede și introducerea a trei noi infracțiuni. Este vorba despre: împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu (închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă); întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene (închisoare de la 3 luni la 1 ani sau amendă) și continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură liniștea publică (închisoare de la 3 luni la 2 ani).

Totodată, se are în vedere mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze, de la 500 de lei la maximum 1.500 de lei. În prezent amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei.

O altă prevedere, vizează faptul că persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.