Campania „Zero la Mie”, continuă

Campania dedicată prevenirii infracțiunilor produse pe fondul consumului de alcool și droguri „Zero la Mie” a început în luna iulie cu o serie de activități preventive adresate viitorilor șoferi, cursanți ai școlilor de șoferi din Satu Mare.

În această perioadă, după numeroase evenimente realizate în spații publice și în licee la care și-au adus sprijinul alături de Poliție și partenerii de campanie: Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, respectiv Primăriile din Carei, Negrești Oaș și Tășnad, mesajul campaniei ajunge din nou în școlile de șoferi.

O astfel de întâlnire a avut loc marți, 31 octombrie a.c., la Școala de Șoferi Garant 2006 din Satu Mare, unde la invitația domnilor Valean Gabriel și Borbei Zsolt, specialiști din cadrul Poliției și ai CPECA au susținut o sesiune informativă având ca temă consumul de alcool și consumul de droguri.

Principala infracțiune rutieră constatată în România este conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive. La aceste infracțiuni se adaugă numeroasele accidente soldate cu victime rănite sau decedate ca urmare a șoferilor și bicicliștilor aflați în trafic sub influența băuturilor alcoolice. Suntem tributari unei culturi care promovează prin diverse mijloace consumul de alcool, și tinde să minimalizeze consecințele negative ale acestuia, inclusiv riscurile în traficul rutier. Asumarea unor riscuri inutile în trafic, printr-un comportament opțional, cum este alegerea de a consuma alcool, este generată de insuficienta cunoaștere a modului în care alcoolul perturbă organismul uman, în special creierul, chiar și la cantități mici ingerate, dar și a vitezei de eliminare din corp a acestuia și a factorilor ce pot ajuta, respectiv întârzia, acest proces.

Acestea sunt doar câteva dintre ideile expuse de reprezentanta Poliției, doamna subcomisar Hrihorișan Felicia, la întâlnirea cu cursanții și instructorii Școlii de șoferi Garant 2006. Informații pertinente legate de drogurile ilegale au fost oferite participanților de doamna Câmpan Beatrix Pușa, specialist în prevenire în cadrul CPECA.

În final, toți cei prezenți au avut posibilitatea de a testa ochelarii ce simulează starea de ebrietate, respectiv consumul de droguri.

Campania continuă și în licee, grupul țintă fiind aici constituit din elevii claselor terminale. Astfel, luni, 30 octombrie, elevii Colegiului Tehnic de Transporturi și Telecomunicații Ion I.C.Brătianu au fost surprinși în prima zi din Săptămâna Școala Altfel cu un eveniment Zero la Mie, care a constat în sesiuni informative, stand expozițional și un concurs interactiv.

Evenimentul, la care au participat peste 100 de elevi și cadre didactice, a fost posibil cu sprijinul oferit de prof. Moș Carmen, consilier educativ și de conducerea instituției, reprezentată de doamna directoare prof. Ursu Daniela.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.