Începe plata pensiilor recalculate. Vezi de când

Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip a condus astăzi, 30 octombrie, şedinţa lunară a Colegiului Prefectural.

Primul subiect de pe ordinea de zi a fost prezentat de către Radu Coșa directorul executiv interimar al Casei Județene de Pensii Satu Mare care a informat membrii colegiului privind activitatea și principalele modificări legislative din domeniul pensiilor în anul 2017.

În prezent, 51.993 de persoane beneficiază de pensia pentru limita de vârstă, 491 persoane de pensia anticipată, 936 persoane de pensia anticipată parțială, 16.565 persoane de pensia de invaliditate şi 10.582 persoane de pensia de urmaș.

Începând cu 1 noiembrie 2017, se va face plata drepturilor recalculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001-31 decembrie 2010, inclusiv. De aceste drepturi vor beneficia un număr de 287 de persoane.

În urma interogărilor de baze de date deţinute de către CJP Satu Mare, un număr de 446 de potenţiali beneficiari care se încadrează în, proiect aflat în procedura de promulgare.

Referitor la completarea articolului 65 din legea menţionată, recalcularea prevăzută de proiectul de lege aflat în discuție se face la cerere. Drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea. Recalcularea poate fi solicitată de persoanele care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

După data intrării în vigoare a legii, cererile pot fi introduse la casa de pensii care are în evidență dosarul de pensie al solicitantului.

Al doilea subiect de pe ordinea de zi a fost prezentat de Vasile Fănăţan, comisarul șef al Gărzii de Mediu Satu Mare care a expus activitatea desfășurată în primele luni ale anului 2017 de către Garda de Mediu Comisariatul Județean Satu Mare.

De la începutul acestui an până în data de 30 septembrie au fost realizate 254 de inspecţii planificate din care 164 în domeniul controlului poluării, respectiv 90 în domeniul biodiversităţii şi 360 de inspectii neplanificate din care 326 în domeniul controlului poluării, respectiv 34 în domeniul biodiversităţii. De asemenea, au fost aplicate 128 de sancţiuni din care 76 de avertismente şi 52 amenzi.

În ceea ce priveşte colectarea deşeurilor de la populaţie, autorităţile administraţiei publice locale au obligatia „să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor”. Garda Naţională de Mediu a început verificarea modului de implementare a colectării selective a deșeurilor la nivelul unităților administrativ teritoriale, impunând măsuri de remediere a deficientelor constatate. Pentru anul 2018, acest tip de acțiuni constituie o prioritate.

Privind stadiul de închidere a depozitelor de deșeuri neconforme care au sistat activitatea conform calendarului de închidere stabilit prin HG 349/2005 privind depozitarea deșeurilor au fost închise 3 depozite: Carei, Tășnad și Negrești-Oas iar la depozitul neconform Satu Mare, lucrările de închidere sunt realizate în proporție de numai 37,7%, fiind necesare măsuri de urgentare a lucrărilor, pentru finalizarea acestora până la sfârşitul anului 2017.

Un Comentariu la "Începe plata pensiilor recalculate. Vezi de când"

  1. Pingback: Atenţie, români! De miercuri începe plata pensiilor recalculate – News EQY

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.