Ministrul Dialogului Social, în vizită la Satu Mare (Foto)

În cursul acestei zile (azi, 21 octombrie), ministrul Consultării Publice și al Dialogului Social, Gabriel Petrea, s-a întâlnit cu oficialităţile locale, sindicatele și patronatele, dar şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din județul Satu Mare.

Dintre oficialități la ședința care a avut loc în sala mică a Palatului Administrativ au participat prefectul Darius Filip, subprefectul Altfatter Tamas, dar și parlamentarii sătmăreni.

Discuțiile în cadrul ședinței ordinare a Comisiei de Dialog Social au fost purtate pe marginea proiectului de lege pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011, inițiat de Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social și proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea H.G. nr. 1260/2011 privind sectoarele de activitate, inițiat de Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social.

„Ne dorim ca dialogul social să reînvie la nivel de sector, să creăm cadrul instituţional astfel încât partenerii sociali, federaţiile sindicale şi patronale reprezentative să se poată aşeza la aceeaşi masă, să negocieze contractele colective de muncă şi în cazul în care ajung la o înţelegere să poată încheia aceste contracte. Am făcut câteva modificări esenţiale care vor duce la relaxarea dialogului social la toate nivelurile. În primul rând modificăm structura sectoarelor de activitate astfel încât să fie definite în funcţie de condiţiile de muncă, de necesităţile angajaţilor, de problemele pe care le au în acest sector de activitate fără să mai fie definit foarte complex şi foarte mare. Astfel reprezentativitatea va fi mult mai uşor de efectuat. În momentul de faţă sectoarele de activitate sunt în număr de 66 dar am mai primit şi alte modificări” a spus ministrul Gabriel Petrea.

Înainte de a da cuvântul celorlalţi participanţi  la şedinţă, prefectul a apreciat prezenţa parlamentarilor la discuţii menţionând că aceasta ar trebui permanentizată, drept pentru care a propus ca de acum înainte şedinţele de Dialog Social să fie programate în aşa fel încât să fie posibilă şi prezenţa acestora.

„Existenţa unei federaţii, a unui sindicat se bazează pe încheirea unui contract colectiv de muncă. În momentul în care nu putem obliga încheierea acestui contract, patronatele nu vor avea nici un interes în acest sens” a declarat Sorin Faur, președintele Cartel Alfa Satu Mare.

„Toate recomandările care există în legislaţia europeană spun că statul trebuie să asigure negocierea, dar părţile sunt cele care într-un final se înţeleg pe ceea ce negociază şi încheie contractele colective de muncă” a mai adăugat ministrul Gabriel Petrea.

„Nu mi se pare normal ca un patronat să aibă între condiţiile de recunoaştere a reprezentativităţii participarea la negocierile colective. În condiţiile actuale de criză acută a forţei de muncă, pot să vă asigur că nimeni nu doreşte mai mult binele angajaţilor decât patronii, pentru că altfel fără oameni, nici o afacere nu se poate dezvolta” a spus reprezentantul patronatelor.

În cadrul ședinței, ministrul a subliniat faptul că are o formă de proiect aproape de final pe care speră să o introducă cât mai curând în Parlament, astfel încât să poată intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.