Satu Mare a dat startul ! S-a semnat pactul pentru combaterea traficului ilicit

Parlamentarii PSD, PNL și UDMR, și reprezentanți ai autorităților publice din județ au semnat astăzi, 19 octombrie, Pactul local pentru combaterea traficului ilicit, propus de către Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV).

Ceremonia de semnare a avut loc la finalul dezbaterii pe tema contrabandei și a traficului cu produse contrafăcute organizată de către ACTIV în colaborare cu Prefectura Satu Mare. La dezbatere au participat și reprezentanți ai companiilor afectate de trafic ilicit.

„Ne onorează și în același timp ne bucură faptul că reprezentanții comunității din Satu Mare au acceptat să semneze Pactul pentru combaterea traficului ilicit. Vrem ca prin eforturile noastre comune de reducere a traficului ilicit să asigurăm un mediu economic corect și echitabil pentru dezvoltarea județului. Acest lucru se poate întâmpla doar prin colaborarea dintre autoritățile statului, consumatori, mediul economic local și organizațiile nonguvernamentale. Vom folosi toate pârghiile legale în scopul combaterii traficului ilicit pentru a-i reduce efectele negative în planul stabilității economice, al bunăstării sociale, al sănătății și siguranței publice”, a declarat Daniel Mărăcineanu, directorul general al Asociației ACTIV.

Evenimentul din Satu Mare este primul dintr-o serie pe care Asociația ACTIV își propune să le organizeze în zonele cele mai afectate de fenomenul contrabandei. Conform analizelor de piață referitoare la contrabandă, coroborat cu rezultatele obținute de autorități în combaterea acestiu fenomen, regiuna de Nord Vest este o zonă extrem de expusă atât din punctul de vedere al consumului, cât și al tranzitului de produse.

„Ne dorim să aflăm problemele cu care se confruntă comunitățile, să discutăm cu autoritățile și cu toți cei afectați de traficul illicit de mărfuri, să vedem ce măsuri se pot lua și la sfârșitul anului să prezentăm în Parlamentul României principiile directoare ale unei Strategii Naționale de luptă împotriva contrabandei”, a adăugat Mărăcineanu.
În luarea de cuvânt, deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, a declarat că acest fenomen îi afectează atât pe consumatori cât și pe producători.

„De acest trafic ilicit de contrabandă și contrafacere sunt afectați producătorii din două puncte de vedere. Și anume, din punct de vedere financiar deoarece comercializează foarte puțin din ceea ce se consumă pe piața românească, dar și din punctul de vedere al imaginii și al brand-ului. Adică, un producător își pune numele pe acel produs, indiferent despre ce domeniu este vorba, iar clientul este pus în fața faptului de a consuma un produs care, foarte probabil, să nu aibă calitatea produsului original și să răspândească pe piață o opinie cum că produsul X nu este de calitate, dar în percepția lui să creadă că a consumat produsul original, dar este cel contrafăcut”, a declarat Ioana Bran.

„Am răspuns afirmativ la primul telefon pe care mi l-a dat domnul director. Suntem conștienți cu toții de riscurile la acre ne expunem și care sunt de fapt problemele în ceea ce privește traficul ilicit și a produselor contrafăcute. De asemenea, am văzut și în sondajul de opinie că sunt chestiuni cu adevărat interesante. Până la urmă e o chestiune de comunicare aici: producătorii comunică puțin, instituțiile comunică puțin, parlamentarii comunică puțin. De fapt sunt chestiuni asupra cărora va trebui să ne aplecăm mult mai mult, să informăm de fapt care sunt chestiunile cu adevărat din spatele traficului ilicit și al produselor contrafăcute. Pentru că atunci când unui cetățean îi spui că îți riști locul de muncă prin faptul că iei un produs mai ieftin cu 2, 3 sau 5 lei, probabil că conștientrizarea publică va fi cu totul alta”, a declarat senatorul Gabriel Leș.
„Toți acești bani care nu ajung în bugetul statului și nu pot fi îndrumați și redirecționați pentru diverse investiții apasă pe umerii contribuabililor din țară. Iată, tot felul de măsuri pe care un Guvern sau altul le ia, măsuri nepopulare, pot fi cauzate și de necolectarea aceasta la bugetul de stat”, spune deputatul Romeo Nicoară.

În luna iulie a acestui an, asociația ACTIV a realizat în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES un studiu de piață cu privire la percepția românilor asupra traficului ilicit. Studiul, efectuat pe un eșantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, relevă faptul că traficul ilicit este un fenomen larg răspândit în societatea românească, fiind favorizat de nivelul scăzut de trai – 94%, dezinteresul politicienilor – 89%, corupție – 86% și diferențele de preț față de alte țări – 85%.

Conform aceluiași studiu, din cei 65% dintre românii care exclud ferm achiziția bunurilor de contrabandă, peste două treimi își justifică decizia prin teama că produsele de contrabandă nu îndeplinesc standardele de calitate necesare. Doi din trei români consideră că instituțiile politice precum autoritățile locale, Parlamentul și Guvernul nu se implică pentru a opri traficul ilicit și spun, într-un număr și mai mare, că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită și o activitate susținută în combaterea contrabandei. Aproximativ jumătate dintre subiecții cercetării (52%) spun că nu cunosc acțiuni de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulți fac referire la acțiunile de control, razii și verificări (23%).

2 Comentarii la "Satu Mare a dat startul ! S-a semnat pactul pentru combaterea traficului ilicit"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.