S-a anulat mitingul de duminică de la Prefectură. PPMT nu a primit autorizație

Organizaţia judeţeană Satu Mare a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a declarat că va organiza o demonstraţie în data de 1 octombrie, la Satu Mare în faţa clădirii Prefecturii, cu scopul de a exprima sentimentele de solidaritate faţă de minorităţile naţionale din Ucraina.

„Suntem nevoiţi să constatăm cu regret că nici măcar 15 zile nu i-au fost de ajuns Primăriei municipiului Satu Mare să reflecteze asupra cererii noastre referitoare la ocuparea temporară a zonei menţionate, care a fost formulată cu respectarea strictă a literei legii. Prin urmare, nu am primit răspuns din partea Dumnealor nici până în ultimul moment. În aceste condiţii – având în vedere importanţa problemei politice descrise –, renunţăm la organizarea demonstraţiei publice planificate, fiindcă nu putem garanta desfăşurarea regulamentară a acesteia”, spune președintele PPMT Satu Mare, Kiszner Csaba.

În cursul zilei de vineri, 29 septembrie, preşedintele Organizaţiei Judeţene PPMT, i-a înmânat prefectului Darius Filip un memoriu prin care l-a rugat să intervină la Guvernul României pentru ca acesta să exercite presiuni asupra factorilor de decizie din Ucraina în vederea retragerii noii legi cu caracter profund discriminatoriu.

În continuare vă redăm textul acestui memoriu:

„Către

PREFECTURA JUDEŢULUI SATU MARE

În atenţia d-lui prefect Darius Filip

Stimate D-le Prefect!

După cum se ştie, guvernul ucrainean încearcă să elimine învăţământul în limba maternă a minorităţilor naţionale autohtone, iar această tentativă vizează inclusiv comunitatea maghiară şi cea română din Urcaina. Prin promulgarea noii legi a învăţământului, Ucraina poate pierde solidaritatea şi sprijinul de care se bucură din partea ţărilor regiunii, inclusiv din partea României şi a Ungariei, în ceea ce priveşte strădaniile sale de a se integra în Uniunea Europeană. Articolul (7) al legii adoptate în data de 5 septembrie de către Consiliul Suprem (Verkhovna Rada) al ţării vecine contravine Constituţiei Ucrainei; în plus, ignoră obligaţiile internaţionale pe care şi-le-a asumat Ucraina, precum şi acordurile internaţionale cu privire la protecţia minorităţilor naţionale. Printre altele, noul act normativ prevede că, în Ucraina, începând cu clasa a cincea învăţământul se desfăşoară exclusiv în limba ucraineană. Măsura adoptată nu rezolvă problema cunoaşterii foarte slabe a limbii oficiale a statului de către o mare parte a copiilor care aparţin minorităţilor naţionale din Ucraina; în plus, în şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale, limba ucraineană se va preda în continuare prin metodologia inadecvată. De asemenea, introducerea acestei măsuri va constitui un dezavantaj major în ceea ce priveşte însuşirea celorlalte materii, deoarece şansele de a înţelege raporturile mai profunde descresc în mod drastic în situaţia în care informaţiile sunt prezentate elevilor într-o limbă pe care nu o cunosc la un nivel corespunzător.

Organizaţia judeţeană Satu Mare a Partidului Popular Maghiar din Transilvania a declarat că va organiza o demonstraţie în data de 1 octombrie, la Satu Mare în faţa clădirii Prefecturii, cu scopul de a exprima sentimentele de solidaritate faţă de minorităţile naţionale din Ucraina. În intenţia de a crea posibilitatea unei luări de poziţii comune, ne-am adresat diferitor organizaţii româneşti şi maghiare, bisericilor şi partidelor politice, iar acestea s-au arătat dispuse să coopereze cu noi. Cu toate acestea, suntem nevoiţi să constatăm cu regret că nici măcar 15 zile nu i-au fost deajuns Primăriei municipiului Satu Mare să reflecteze asupra cererii noastre referitoare la ocuparea temporară a zonei menţionate, care a fost formulată cu respectarea strictă a literei legii. Prin urmare, nu am primit răspuns din partea Dumnealor nici până în ultimul moment.

În aceste condiţii – având în vedere importanţa problemei politice descrise –, renunţăm la organizarea demonstraţiei publice planificate, fiindcă nu putem garanta desfăşurarea regulamentară a acesteia şi nu dorim să creăm un prilej autorităţilor de exploata neglijenţa Primăriei şi a întreprinde măsuri de prevenire sau obstrucţionare a manifestaţiei.
Având în vedere faptul că exprimarea publică a solidarităţii a devenit imposibilă, ne adresăm Dumneavoastră prin acest memoriu şi Vă rugăm să interveniţi la guvernul României pentru ca acesta să exercite presiuni asupra factorilor de decizie din Ucraina în vederea retragerii noii legi cu caracter profund discriminatoriu.

Avem convingerea că prin adoptarea unei poziţii comune vom putea proteja minorităţile naţionale din Ucraina Subcarpatică!

Cu deosebită consideraţie,

Kiszner Csaba, preşedintele organizaţiei judeţene Satu Mare a Partidului Popular Maghiar din Transilvania

Satu Mare, 29 septembrie 2017”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.