Consilierii municipali cer suspendarea noii legi a Educației din Ucraina

Consilierii municipali au adoptat în ședința ordinară de astăzi, 28 septembrie, o declarație, semnată de liderii grupurilor politice din cadrul CL Satu Mare, prin care aceștia cer suspendarea noii legi a Educației din Ucraina.

În continuare vă prezentăm textul declarației:

„Consiliul Local al Municipiului Satu Mare a luat la cunoștință cu îngrijorare adoptarea în Rada Supremă a Ucrainei și promulgarea de către președinte a Legii Educaţiei, care limitează drastic dreptul la educaţie în limba maternă pentru minoritățile din Ucraina și le restricționează grav drepturile privind folosirea limbii materne.

Noua lege nu doar că încalcă normele europene, dar contravine și mai multor tratate internaționale fundamentale pe care Ucraina le-a semnat pentru protejarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a minorităților.
Prin noua Lege a Educației, Ucraina se îndepărtează de valorile europene și implicit își periclitează parcursul european.

Satu Mare este oraș înfrățit cu Beregovo și Ujgorod, deasemenea avem relații foarte bune cu orașele Munkacevo și Slatina. În zona de sud-vest a Ucrainei conviețuiesc importante comunități românești, maghiare și slovace, care doresc să-și păstreze identitatea națională și culturală, în acord cu normele europene.

De-a lungul timpului, am susținut comunitățile din această zonă, de aceea, cunoscând situația de aici nu putem sta indiferenți la ce se întâmplă în Ucraina.

La începutul anului 2017, Satu Mare a sprijinit financiar orașul înfrățit Beregovo, în vederea susținerii unei funcționări minime a serviciilor publice.
Prin proiectele cu finanțare europeană, derulate împreună cu parteneri din Ucraina, Ungaria și Slovacia, Satu Mare și-a adus aportul la dezvoltarea schimburilor culturale și umane dintre România și Ucraina, dar și la dezvoltarea infrastructurii din țara vecină.

Satu Mare este un exemplu de societate multiculturală fapt pentru care Consiliul Local al Municipiului Satu Mare cere partenerilor noștri din Beregovo și Ujgorod să intervină pe lângă Guvernul Ucrainei pentru a respecta valorile comune europene ale democrației și statului de drept și să suspende aplicarea noii legi.

Solicităm de asemenea Guvernului României să ia toate măsurile pentru a împiedica aplicarea noii legi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.