Elevi din șase licee, în vizită la Auschwitz (foto)

Elevi din șase licee din Satu Mare, în organizarea cumunității Sant Egidio din România prin parteneriatul cu Liceul Teoretic German „Johann Ettinger”, alături de alți tineri din București și Cluj-Napoca, au participat la cea de-a V-a Întâlnire Internațională a Tinerilor Pentru o Lume Fără Violență, la Cracovia-Auschwitz între 20-23 Septembrie.

Elevii au fost însoțiți de profesoarele Dobos Angéla, Gyöngyösi Iolanda, Bonto Gabriela Cristina, Király Réka și Bârle Crina-Elena.

În ultimii ani în toate țările sunt nenumerate episoade de rasism, de antisemitism, de discriminare până la violență. Pare că se justifică din ce în ce mai mult izolarea și tratarea cu dușmănie a aceluia care este perceput ca străin pentru că este sărac sau are altă credință. Acest lucru i-a îndemnat pe tinerii Europei să se întâlnească în aceste zile la Cracovia-Auschwitz-Birkenau.

Aceste zile au fost un adevărat pelerinaj prin care tinerii au înțeles cum cu șaizeci de ani în urmă rasismul, xenofobia, antisemitismul au putut să dea naștere unui program politic inuman. Tinerii au cunoscut tragedia care s-a întâmplat acolo și au putut învăța să-și schimbe ideile și sentimentele.

“Aici, la Auschwitz, simțim puternic responsabilitatea de a fi mai îndrăzneți, pentru a învinge ura și pentru a ne ridica împotriva nedreptății și a sărăciei. Ne angajăm să respingem orice forma de violență și să alegem calea întâlnirii și a prieteniei. Ne unim apelului Tinerilor pentru Pace care s-au adunat la Barcelona după îngrozitorul atentat terorist care a lovit orașul și împreună cu ei spunem: More Youth, More Peace. Noi, tinerii, suntem o forță a păcii pentru viitor. Trebuie să ne unim și să fim mai numeroși. Mai multi tineri, mai multă pace.”

Astfel sună citatul din apelul final de la marșul în tăcere a tinerilor la Birkenau de-a lungul șinelor, unde au depus coroane la monumentul victimelor.

“… Din acest loc, începe visul pentru o lume diversă, pe care vrem să o transmitem tinerilor din țările noastre de proveniență. Azi, ne asumăm împreună alegerea de a refuza indiferența și orice formă de rasism. Pacea este viitorul. Nimic nu este imposibil dacă ne adresăm lui Dumnezeu prin rugăciune. Cu toții putem fi artizanii păcii în Europa noastră iubită și în lume. Pentru o lume fără nedreptate! Căi de pace pentru o lume fără violență!”

Informațiile ne-au fost transmise de prof. Dobos Angéla.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.