11 persoane au murit în 2017 din cauza intoxicației cu monoxid de carbon

În acest an, 11 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 35 s-au aflat la un pas de moarte din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon. Utilizarea unor aparate alimentate cu gaz racordate necorespunzător la coșurile de evacuare, neetanșe sau obturate, precum și folosirea aragazului ca sursă de încălzire pot provoca adevărate tragedii.

Arderea gazelor naturale produce monoxidul de carbon, un gaz greu de depistat, fiind inodor şi incolor. Intoxicaţia cu acesta poate fi fatală, mai ales dacă se produce în timpul nopţii, aşa cum s-a întâmplat în multe dintre cazurile înregistrate în primele opt luni ale acestui an, soldate cu numeroase victime, de la copii de câteva luni şi adolescenţi, până la adulţi sau persoane trecute de mult de prima tinereţe.

„Avem fiecare dintre noi acasă copii, părinţi sau bunici, persoane dragi, şi ne dorim să îi ştim în siguranţă. Indiferent de vârstă, rănirea sau pierderea cuiva din familie este foarte greu de suportat de către cei apropiaţi. Timpul nu poate fi dat înapoi şi aceste pierderi nu mai pot fi recuperate niciodată, dar în schimb putem lua măsuri imediate prin care să evităm astfel de tragedii”, spune Radu Petre, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

În primele opt luni ale acestui an, în aria de activitate a companiei Delgaz Grid au fost înregistrate 46 de victime urmare a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut când au fost înregistrate 36 de victime.

Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente nedorite, Delgaz Grid vă recomandă câteva măsuri simple de pregătire pentru sezonul rece, când sunt folosite mijloacele de încălzire:

-coşurile de fum să fie verificate şi curăţate în mod obligatoriu în această perioadă de către persoane sau firme autorizate, pentru a evita obturarea acestora;
-să nu fie folosite aparate de gătit, aragazurile, pentru încălzirea locuinţei, aşa cum în mod greşit încă se obişnuieşte în multe dintre locuinţele din România;
aragazul să nu fie lăsat în funcţiune fără supraveghere;
-să vă asiguraţi că aparatele de utilizare nu sunt defecte, plitele/ sobele de teracotă să nu fie crăpate;
-instalaţiile interioare să fie verificate, la termen, numai de către firme autorizate, astfel încât să vă asiguraţi de buna lor funcţionare;
să fie montate detectoare pentru semnalarea unor posibile scurgeri de gaz şi a prezenţei monoxidului de carbon în interiorul locuinței.

În privinţa detectoarelor de gaz este bine să ştim că acestea sunt obligatorii pentru instalaţiile noi în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoşi, în încăperi care au ferestre cu geamuri cu grosime mai mare de 4 mm, sau care sunt din geam securizat sau termopan, însă este recomandabil ca acestea să fie montate şi în instalaţiile vechi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.