Campania „Zero la Mie” a ajuns la Negrești-Oaș (Foto)

Joi, 21 septembrie, „Ziua Europeană Fără Victime Decedate în Accidente Rutiere” prevăzută în Proiectul Edward al ţărilor UE, a fost marcată la Liceul Teoretic din Negreşti-Oaş prin organizarea primului eveniment destinat special liceenilor, în cadrul campaniei „ZERO LA MIE”, pentru prevenirea infracțiunilor comise de tineri pe fondul consumului de alcool și droguri.

Împreună cu peste 300 de liceeni, cadre didactice și reprezentanți ai Primăriei orașului Negrești-Oaș, echipa „ZERO LA MIE” formată din polițiști sătmăreni și specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare a creat un eveniment deosebit în cadrul campaniei, îmbinând sesiunile de informare cu activitățile practic-aplicative.

Elevii claselor a X-a, a XI-a și a XII-a au participat la sesiuni de informare susţinute de specialişti, în care s-a discutat despre consecinţele consumului de alcool şi droguri, de la accidente rutiere grave la fapte de violență. Peste 200 de elevi participanţi la informări au semnat angajamentul lui Edward, un gest simbolic prin care acceptă să respecte anumite reguli pentru siguranţa lor în trafic, dar şi să transmită un mesaj preventiv celor dragi.

În fiecare pauză, echipa „ZERO LA MIE”, împreună cu voluntarii campaniei, a fost în mijlocul elevilor oferindu-le la standul informativ organizat informații privind consecințele consumului de alcool și droguri, dar și posibilitatea de a testa, pentru prima dată în județ, ochelarii care simulează efectele consumului de droguri. Atracția principală a evenimentului au fost acești ochelari, achiziționați în cadrul Campaniei ,,Zero la Mie” de către Primăria orașului Negrești-Oaș, alături de ochelarii care simulează starea de ebrietate.

Cu mintea limpede, elevii Liceului Teoretic Negrești-Oaș, coordonați de directorul Bud Viorel și de consilierul școlar Moldovan Adela, au avut posibilitatea să înţeleagă modul în care aceste substanţe ne afectează toate simțurile, capacitatea de atenție distributivă, percepția imaginilor și a distanței, percepția spațială și, totodată şi să își răspundă la întrebarea sugerată de organizatori „Voi mai urca oare într-o mașină condusă de un șofer care a băut sau s-a drogat?”.

Finalul evenimentului a fost marcat într-un mod interactiv, printr-un concurs pe echipe, la care au participat reprezentanți ai claselor a XI-a şi a XII-a, actuali şi viitori şoferi.
Elevii au răspuns la întrebările unui chestionar și au fost provocați să argumenteze, într-o manieră proprie, necesitatea implementării unei astfel de campanii de prevenire a infracțiunilor comise pe fondul consumului de alcool și droguri, cum este campania ,,ZERO LA MIE”.

Toți participanții au fost premiați, dovedind că au învăţat multe lucruri utile pe parcursul zilei şi că sunt dornici de o schimbare în mentalitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.