Cultivatorii de sfeclă din Satu Mare vor să cumpere Fabrica de zahăr din Oradea

Asociaţia cultivatorilor de sfeclă din judeţele Bihor, Satu Mare, Arad şi Timişoara vrea să cumpere fabrica de zahăr din Oradea. Până în prezent este singurul cumpărător interesat.

Fabrica de zahăr „Diamant” din Oradea va fi vândută sau închisă, a anunțat patronatul companiei germane Pfeifer&Langen în cadrul reuniunii Comitetului European de Întreprindere, din cauza situaţiei financiare dificile a fabricii.

Liderul sindical Horia Ursu, a declaart pentru www.ebihoreanul.ro că patronatul german declară fabrica de zahăr ca nerentabilă deoarece cumpără sfectă de pe piaţa locală la un preţ de 516 de euro, în condiţiile în care preţul pe tonă în Germania şi Polonia este de 320 de euro.

„La Oradea se produce zahăr din septembrie până în ianuarie din producţia internă de sfeclă, iar alte câteva luni fabrica procesează zahăr brut adus din Germania pe care este obligată să-l cumpere la preţuri foarte mari, peste preţul pieţei. În felul acesta, fabrica din Oradea a fost băgată pe pierderi cu bună ştiinţă, iar profitul exportat în Germania”, a spus sindicalistul.

Până în prezent, singurul cumpărător interesat de preluarea fabricii de zahăr din Oradea este asociaţia cultivatorilor de sfeclă din judeţele Bihor, Satu Mare, Arad şi Timişoara. În această zonă trăiesc din cultivarea sfeclei de zahăr circa 5.000 de familii.

În 2016 fabrica de zahăr a declarat o cifră de afaceri de 351,7 milioane lei şi pierderi de 28,6 milioane lei.

Sursa foto: www.ebihoreanul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.