Expoziția de fotografie „Regina soldat”, la Muzeul Țării Oașului

La Muzeul Țării Oașului a avut loc un eveniment de excepție, vernisajul expoziției de fotografie „Regina soldat”, ca parte a unui proiect de anvergură inițiat și implementat de Asociația România Culturală, pus sub semnul Centenarului Marii Uniri.

Prin cele 40 de panouri fotografice expuse la Galeriile de Artă „Dr. Mihai Pop” ale Muzeului Țării Oașului, publicul a făcut cunoștință cu Regina Maria și activitatea susținută a acesteia de ajutorare a răniților, bolnavilor și suferinzilor din Primul Război Mondial. Îmbrăcată în haine de soră medicală, regina a vrut să se identifice cu suferința poporului, implicându-se intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale și adăposturi pentru sărmani.

În cadrul manifestării, istoricii dr. Ștefan Popescu și drd. Anca Beatrice Todireanu au prezentat personalitatea acestui personaj cu adevărat providențial pentru istoria României, Regina Maria. Au luat cuvântul, întregind tabloul evocării, Aurelia Fedorca, primarul orașului Negrești-Oaș, protoiereul ortodox Marcel Malanca, starețul Mănăstirii Bixad, dr. Emanuil Rus, protopopul greco-catolic Iacob Feier, managerul cultural dr. Natalia Lazăr, managerul Bibliotecii „Petre Dulfu” Baia Mare, dr. Teodor Ardelean. Acest eveniment a fost completat de atelierul educațional intitulat „Să ne cunoaștem regina”, organizat la casa olarului din Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului, la care au participat copii de la instituțiile de învățământ din Negrești-Oaș și voluntari de la Crucea Roșie Negrești-Oaș.

Evenimentul a fost organizat de Asociația România Culturală și Muzeul Țării Oașului, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local Negrești-Oaș. A participat un public numeros format din oameni de cultură, istorici, reprezentanți ai muzeelor din Satu Mare, Sighetu Marmației, Baia Mare și Apșa de Jos (Ucraina), voluntari ai Crucii Roșii Negrești-Oaș și Satu Mare și mulți negreșteni dornici să cunoască o pagină însemnată din istoria neamului românesc.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 5 septembrie – 1 octombrie, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-16.00, la Galeriile de Artă „Dr. Mihai Pop” ale Muzeului Țării Oașului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.