Primar din județ, condamnat pentru corupție. Fostul edil și-a recunoscut fapta

Procurorii DNA au dispus sesizarea instanței de judecată cu privire la recunoașterea vinovăției de către Kis Hajnalka, fost primar al comunei Berveni.
Potrivit procurorilor, fostul edil a prezentat cu rea-credință documente și declarații false, inexacte sau incomplete, având ca scop obținerea pe nedrept de fonduri europene și luare de mită.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„La data de 11 ianuarie 2011 a fost încheiat Contractul de finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului intitulat Serviciul Operațional Transfrontalier pentru Prevenirea Situațiilor de Urgență – FIREMAN, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, între Agenția Națională de Dezvoltare din Ungaria, în calitate de autoritate de management și Primăria comunei Berveni, jud. Satu Mare, în calitate de lider de proiect, prin reprezentant legal Kis Hajnalka, primarul localității.

Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 184.975,00 euro din care liderului de proiect i-a revenit suma de 157.228,75 euro sub formă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (F.E.D.R.).

În perioada noiembrie – decembrie 2011, inculpata Kis Hajnalka, în calitate de primar al comunei Berveni, jud. Satu Mare și responsabil de proiect, a folosit și prezentat cu rea-credință la autoritatea de management documente false, în legătură cu derularea proiectului FIREMAN, acțiuni ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 46.970 de lei.

În demersul său infracțional, inculpata Kis Hajnalka a beneficiat și de ajutorul inculpatului Burian Crinel Ghiță, care a redactat documente, a efectuat diverse fotografii, etc., ce au fost folosite ulterior ca justificare pentru cheltuirea sumei de bani menționate anterior.

În luna decembrie 2011, inculpata Kis Hajnalka, în calitate de primar al comunei Berveni și responsabil de proiect în cadrul proiectului menționat anterior, a pretins și primit de la administratorul unei societăți comerciale suma de 3.000 de lei, în scopul atribuirii către această societate a unui contract de prestare servicii.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 46.970 de lei, pusă la dispoziție de inculpata Kis Hajnalka și asupra unui autoturism ce aparține inculpatului Burian Crinel Ghiță.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– KIS HAJNALKA – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

– BURIAN CRINEL GHIȚĂ – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.