Premierul Mihai Tudose despre starea economiei românești

Veniturile bugetului general consolidat au fost, în primele șapte luni ale acestui an, cu 9% mai mari față de aceeași perioadă a anunlui trecut, a declarat luni, 4 septembrie în Parlament, premierul Mihai Tudose.

„În ceea ce privește creșterea veniturilor bugetare, se văd primele rezultate. În primele șapte luni ale acestui an, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 141,2 miliarde de lei, reprezentând 17,3% din PIB, au fost cu 9% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. Acest lucru se datorează evident și eficientizării acțiunilor ANAF și unei mai bune colectări și a programului de guvernare în general. Toate măsurile adoptate în plan bugetar și fiscal au ținut cont de angajamentele externe ale României și care privesc menținerea indicatorilor economici, inclusiv obiectivul asumat ca stat membru al Uniunii Europene de limitare a deficitului bugetar la 3%”, a declarat Tudose, în plenul Camerei Deputaților, la „Ora prim-ministrului”, unde a fost invitat să prezinte starea economiei românești.

De asemenea, premierul a subliniat și faptul că investițiile private în luna iulie 2017 au fost de 2,4 miliarde lei cu 33% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, producția industrială a înregistrat cea mai mare creștere de după criză, situând România pe locul II în Europa, după Estonia.

În primul semestru al acestui an, salariul mediu net din economie s-a majorat cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar salariile din sectorul bugetar au crescut în aceeași perioadă cu 28,4%. Astfel, salariul mediu brut pe economie a depășit 3.300 lei.

Totodată, pensia medie a ajuns 1.070 de lei, mai mare în medie cu 15% față de 2016 (931 de lei), iar rata șomajului a coborât la 5,2%, cu 2,5 puncte procentuale sub media UE.
Potrivit premierului Mihai Tudose, indicele de încredere în economia românească (calculat pe baza unui sondaj realizat de Comisia Europeană) a fost în august 2017 de 104,9 puncte, cu un punct peste nivelul din august 2016.

Șeful Guvernului s-a referit și la absorbția fondurilor europene.

„Ne-am angajat în programul de guvernare la o cifră de 5,2 miliarde de euro. Prognoza este că o vom depăși, dacă continuăm în ritmul acesta. Am deblocat toate autoritățile de management. În ceea ce privește fondurile pentru agricultură, la începutul anului am fost campionii Europei, epuizând toate fondurile pe anul acesta în primele două luni”, a declarat Mihai Tudose.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.