Eveniment de excepție la Negrești-Oaș. Despre ce este vorba

Marți, 5 septembrie, la ora 17.00, la Muzeul Țării Oașului va avea loc un eveniment de excepție, vernisajul expoziției de fotografie „Regina soldat”, ca parte a unui proiect de anvergură inițiat și implementat de Asociația „România Culturală”, pus sub semnul Centenarului Marii Uniri.

Prin cele 40 de panouri fotografice expuse la Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop” ale Muzeului Țării Oașului, este prezentată Regina Maria, care, în timpul Primului Război Mondial, îmbrăcată în haine de soră medicală, a vrut să se identifice cu suferința poporului, implicându-se intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale și adăposturi pentru sărmani. În calitatea sa de Înaltă Patroană a Crucii Roşii, Regina Maria a instituit Ordinul „Crucea Regina Maria“ şi, totodată, a deschis o școală specială de infirmiere de Crucea Roşie.

Imaginile expuse provin de la Arhivele Naționale ale României, Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Statul Major General al Armatei, Palatul Culturii din Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Iași.

Evenimentul este organizat de Asociația România Culturală și Muzeul Țării Oașului, cu sprijinul Primăriei orașului Negrești-Oaș și al Consiliului local. În cadrul manifestării vor lua cuvântul Aurelia Fedorca, primarul orașului Negrești-Oaș, Cristian Videscu, secretar de stat, dr. Natalia Lazăr, dr. Ștefan Popescu și drd. Anca Beatrice Todireanu.

De asemenea, tot în 5 septembrie, începând cu ora 10.00, la Casa olarului din Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului, se va desfășura atelierul educațional intitulat „Să ne cunoaștem regina”, la care vor participa copii de la instituțiile de învățământ din Negrești-Oaș și voluntari de la Crucea Roșie Negrești-Oaș, coordonatorii activităților fiind de drd. Anca Beatrice Todireanu, dr. Natalia Lazăr și meșterii populari Gheza și Emma Istvanfi.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 5 septembrie – 1 octombrie, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-16.00, la Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop” ale Muzeului Țării Oașului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.