Festivalul Zestrea Oașului: Diplome de excelență pentru personalitățile și elevii merituoși

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prima zi a Festivalului Zestrea Oașului a adus în fața miilor de negreșteni sosiți acasă de pretutindeni oamenii și elevii care s-au afirmat în acest an la Negrești-Oaș sau au adus o contribuție la dezvoltarea orașului.

După trei săptămâni în care în Negrești-Oaș au fost organizate mai multe manifestări de ținută, precum Zilele Medicale ale Țării Oașului, Târgul Tradițional ”Produs de Maramureș și Oaș”, Concursul național ecvestru și Atelierele meșteșugărești și de creație ”Pe ulițele satului”, Festivalul Zestrea Oașului a început sâmbătă cu două evenimente culturale de înaltă ținută la Galeria de artă ”Dr. Mihai Pop”, de la Muzeul Țării Oașului.

Este vorba despre expoziția-eveniment de fotografie ”Povestea firului. Firul poveștii” – Ioniță G. Andron & Remus Țiplea. O expoziție care surprinde viața oșenilor din timpurile lui Ioniță G. Andron, completată cu viața oșenilor din timpurile noastre, surprinsă inedit și fabulos pe peliculă de negreșteanul Remus Țiplea.

Expoziția a fost completată de prezentarea colecției de modă ”Pe firul tradiției” a Școlii de Artă București, coordonată de designerul Maria Constantinescu. Eleve ale Școlii de Arte din București și eleve din Negrești-Oaș au prezentat în fața negreștenilor și a oaspeților lor o fantastică colecție modernă inspirată din portul tradițional oșenesc.

Imediat după acest moment, oaspeții s-au deplasat la inaugurarea noului Corp al sediului Primăriei Negrești-Oaș, realizat din fonduri PNDL. Este voba despre o clădire modernă în care a fost amenajat la parter serviciul de impozite și taxe locale, unde cetățenii din Negrești-Oaș și din Țara Oașului își vor putea achita obligațiile și își vor rezolva problemele în condiții civilizate.

”Pentru această investiție, suntem datori să mulțumim fostului vicepremier Liviu Dragnea și actualului vicepremier Sevil Shaiddeh. Vă reamintesc că, în urmă cu 3 ani, domnul Liviu Dragnea ne promitea pe scena Festivalului Zestrea Oașului că orașul Negrești-Oaș va deveni unul etalon pentru cum arată dezvoltarea durabilă a unei localități. Iată că acum, beneficiind de sprijin guvernamental, reușim să conturăm o frumoasă poveste începută în urmă cu aproximativ patru ani, când în Negrești-Oaș a început un amplu program de investiții, atât în infrastructură, cât și în educație, precum și în edificii care, într-un fel sau altul, ne fac viața mai ușoară”, a declarat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca.

Programul oficial a continuat la ora 20.00, când pe scena în aer liber a fost premiată excelența. În debut, primarul Aurelia Fedorca le-a urat bun venit oaspeților și negreștenilor sosiți acasă de pretutindeni.

Edilul-șef a amintit că ”Negreștiul, în ultima perioadă, a avut şi are transformări evidente în toate domeniile de activitate, fie că vorbim de infrastructură, fie că vorbim de învăţământ sau de cultură, iar acest Festival vine să încununeze toate aceste lucruri pe care le vedeți și le simțiți voi toți cei care trăiți în acest oraș și nu este momentul să le reamintesc azi aici în detaliu”.

Aurelia Fedorca i-a invitat pe negreșteni să se bucure împreună şi să uite, dacă e posibil, pentru câteva zile de problemele de fiecare zi.

Apoi, primarul Aurelia Fedorca le-a acordat plachete aniversare oficialilor județului care sunt parteneri serioși și susțin investițiile derulate în Negrești-Oaș. Astfel, le-au fost acordate plachete senatorulu Gabriel Leș, secretarului general al Camerei Deputaților – deputatul Ioana Bran, prefectului Darius Filip și președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Csaba Pataki. De asemenea, o plachetă aniversare a fost acordată delegației din orașul înfrățit Teacevo din Ucraina.

A urmat apoi acordarea de diplome de excelență pentru personalitățile orașului și pentru elevii merituoși care s-au remarcat în ultimul an la olimpiadele sau concursurile la care au participat. Managerul cultural Natalia Lazăr a amintit pe scurt contribuția fiecăruia pentru dezvoltarea și promovarea orașului.

Prima seara a Festivalului s-a încheiat cu concertele susținut de Jean de la Craiova, Matteo și Pepe, care au adunat în fața scenei peste 10.000 de negreșteni și oșeni, dar și cetățeni veniți din alte zone ale județului Satu Mare.

Festivalul va continua duminică de la ora 17.00 cu un medalion folcloric susținut de Aurel Țurcaș Vlaicu, Irina Man, Nicu Pop, Petre, Petrică și Dănuț Zele, grupul de țâpuritoare Cununa Oașului, urmați de Maria Petca Poptean și Ansamblul folcloric Măgura și de un moment folcloric cu Traian și Valeria Ilea.

Momentul festiv al zilei de duminică va avea loc la 19.45, când vor fi premiate cuplurile care aniversează Nunta de aur. Spectacolul va continua cu un regal al Ansamblului folcloric Someșul – Napoca, urmat de artistul local Vlad Belbe. Evenimentul se va închide cu recitalurile extraordinare ale unor artiști îndrăgiți ai momentului, NICOLETA NUCĂ și ANDRA, urmate de tradiționalul foc de artificii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.