Expoziție de fotografie etnografică și prezentare de modă la Negrești-Oaș

Sâmbătă, 19 august, începând cu ora 15.00, la Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop” ale Muzeului Țării Oașului va avea loc un dublu eveniment parte integrantă a Festivalului patrimoniului Țării Oașului, Zestrea Oașului: expoziția de fotografie etnografică aparținând lui Ioniță G. Andron și Remus Țiplea și prezentarea colecției de modă realizată de designerul Maria Constantinescu.

În contextul aniversării centenarului nașterii fotografului și etnografului Ioniță G. Andron (Racșa, 1917 – Negrești-Oaș, 1989) organizatorii vă propun expoziția retrospectivă „Povestea firului. Firul poveștii”, în cadrul căreia sunt expuse 80 de fotografii originale din cele 300 aflate în colecția Muzeului Țării Oașului. În expoziție se află și o parte din colecția personală a lui Ioniță G. Andron, ceramică, icoane, cusături, obiecte din lemn și aparate fotografice.

Remus Țiplea completează expoziția cu ale sale „Rânduieli”, care însumează 57 de fotografii din 5 tematici diferite, de la rânduieli despre crescutul animalelor (oi, vite), la îngrijitul pământului, viața religioasă și portul popular, având ca numitor comun Țara Oașului.

Atmosfera va fi întregită de prezentarea colecției de modă „Pe firul tradiției” a designerului Maria Constantinescu și a cursanților Școlii de Arte București.

Inepuizabilă sursă de inspirație, cultura populară stă la baza acestui demers artistic: costumul popular din Oaș și Maramureș este analizat, recompus și reinterpretat prin forme, linii și texturi inedite.

Date despre artiști:

IonițăG. Andron, personalitate marcantă a Țării Oașului, a devenit renumit prin prisma celor peste 60.000 de fotografii realizate în timpul vieții și care surprind oamenii, locurile și frumusețea acestui colț de țară românească. Fotografiile pot fi întâlnite în sinteze fundamentale din cultura poporului român: G. Călinescu, „Istoria literaturii române”, C.C. Giurescu, Dinu C. Giurescu, „Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până azi”, fiind mărturie asupra dăinuirii acestei vetre de civilizație românească.

Remus Țiplea este exponent al noii generații de fotografi pasionați de Țara Oașului, membru al grupului “Versus, dar împreună”. A fost finalist la concursul Sony Awards, 2016, câștigător al marelui premiu la Festivalul de fotografie din Cluj, 2013 și al altor competiții de profil. Fotografiile lui au apărut în publicații precum “The Guardian”, “National Geografic”, “La Republica”, etc.

Maria Constantinescu este un cunoscut designer vestimentar bucureștean și expert consultant la Școala de Arte București. A debutat în 1994 cu prezentarea unei colecții cuprinzând costume de inspirație romantică, la Teatrul Național București, continuând, an de an, să aducă în fața publicului din țară și străinătate, piese vestimentare pline de șarm și personalitate. Deosebit de reprezentative sunt creațiile de inspirație populară: „Colecție de rochii inspirate de semnele definitorii ale riturilor românești”, „Rochii inspirate din costumul popular românesc” ș.a.
„Călăuză pe acest drum este designerul Maria Constantinescu și colecția sa.

Piesele concepute de ea răspund adecvat nevoii de noutate pe care o nutrește orice femeie aflată în căutarea mijloacelor de afirmare a propriei frumuseți fizice și spirituale”. (Dr. Doina Ișfănoni, istoric și teoretician de artă).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.