Primăria „a declarat război” Ambroziei

Continuă acțiunea de salubrizare a terenurilor infestate cu Ambrozia, cunoscută sub denumirea populară Iarba Pârloagelor. În acest sens a fost întocmit un centralizator cu terenuri infestate cu Ambrosia, identificate pe raza municipiului Satu Mare până la data de 9 august.

Astfel, în cadrul acțiunii de stârpire a acestei plante invazive, au fost identificate 37 de terenuri neîngrijite, insalubre și infestate cu Ambrozia, care totalizează o suprafață de 57.15 ha. Cea mai mare suprafață infestată cu Ambrosia a fost identificată pe terasamentul magistralei CFR, aproximativ 20 de hectare.
După centralizarea terenurilor și identificarea proprietarilor Primăria municipiului Satu Mare a transmis somații proprietarilor pentru igienizarea urgentă a zonei, tăierea buruienilor și stârpirea Ierbii Pârloagelor.

Astfel, din cele 37 de terenuri identificate 16 s-au igienizat într-un timp relativ scurt de la transmiterea somațiilor . Două cazuri în care proprietarii nu s-au conformat somațiilor au fost predate Poliției Locale și Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, care vor lua măsuri de sancționare a proprietarilor.

Marea majoritate a proprietarilor care s-au conformat somațiilor sunt persoane fizice care dețin terenuri invadate de Ambrozia, dar și societățile comerciale au dat curs favorabil somațiilor și au trecut la salubrizarea terenurilor.

Primăria municipiului Satu Mare va continua să completeze acest centralizator și cu alte terenuri neîngrijite, în vederea întocmirii unei baze de date cu locațiile și proprietarii care nu se conformează prevederilor legale privind salubrizarea acestor terenuri.

Monitorizarea acestor terenuri, conform centralizatorului întocmit va facilita luarea măsurilor care se impun pentru sancționarea proprietarilor care nu respectă prevederile legale, conform HCL 33/2011 – privind stabilirea unor contravenţii în domeniul edilitar – gospodăresc, ordinii, curăţeniei şi igienei publice în municipiul Satu Mare.

„Îi rugăm pe cetățenii municipiului Satu Mare să pună în aplicare proverbul “ Curățenia este mama sănătății !” și să se îngrijească de terenurile pe care le au în proprietate, cu atât mai mult cu cât, acestea sunt invadate de Iarba Pârloagelor.

Dorim să atragem atenția asupra faptului că, această plantă poate afecta sănătatea unor cetățeni ,care manifestă o sensibilitate aparte și chiar alergii în preajma acesteia. Trebuie să facem un efort comun și să ne implicăm în stârpirea ei”, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.

Îi rugăm pe cetățenii municipiului Satu Mare să ne transmită sesizările privind existența acestor terenuri neângrijite și insalubre pe adresa de e-mail primaria@satu-mare.ro , pe pagina de facebook Primăria municipiului Satu Mare sau în scris la adresa Primăria Satu Mare, P-ta 25 Octombrie, Nr. 1 Corp M, 440026 Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.