Cum s-au alocat fondurile programului „Casa Verde”. Ce sumă a primit județul Satu Mare

În anul 2016 Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat oficial programul „Casa Verde”, prin intermediul căruia românii pot primi finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de alimentare de energie electrică cu energie regenerabilă.

Vizând inclusiv industria hardware, echipamentele care pot fi reîncărcate cu energie regenerabilă în urma instalării de panouri solare sunt cititoare coduri de bare sau imprimantă etichete, sumele fiind alocate în funcție de tipul activității desfășurate de respectiva companie: până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru montarea panourilor presurizate.

„Casa Verde” are un buget total de 94.739.000 de lei, fondurile fiind distribuite atât persoanelor juridice, cât și pentru cele fizice.

Cu scopul de a afla cum au fost alocate fondurile programului „Casa Verde” în județul Satu Mare, specialiștii itDepot au analizat datele oferite de AFM. Astfel, din totalul de 80.000.000 de lei (pentru persoanele juridice), suma de 1,369,113 de lei a fost distribuită pentru locuitorii din Satu Mare, județul poziționându-se pe locul 28 la nivel național în ceea ce privește bugetul. Pe prima poziție se află municipiul București, iar pe ultima este Covasna. Practic, raportând suma acordată la numărul de locuitori din județ, reiese faptul că au fost alocați câte 4 lei/persoană, indiferent de județ.

Până pe 18 mai 2017 inclusiv, în județul Satu Mare au fost depuse de către persoanele juridice 226 de dosare, ceea ce înseamnă că există 66 de dosare la fiecare 100.000 de locuitori. Din acest punct de vedere, județul Satu Mare se află pe locul 25 în topul județelor cu cele mai multe documente înregistrate, în toată țara existând la acestă dată 11.141 de portofolii.

De asemenea, cu ajutorul informațiilor analizate de către analiștii itDepot, s-a putut determina interesul antreprenorilor din județul Satu Mare pentru utilizarea acestor panouri solare. În acest sens, volumul de căutări pe internet s-a majorat cu 7,71% în perioada octombrie 2016-martie 2017, față de anul anterior. Așadar, Satu Mare se situează pe locul 24 în topul județelor cu cele mai mari creșteri, pe primul loc fiind Harghita.

„Deoarece mediul de afaceri din România a intrat pe un trend ascendent al tehnologizării și digitalizării dorim să aducem în atenția antreprenorilor oportunitatea de a accesa un astfel de program european care poate reprezenta un real beneficiu în strategia de management prin minimizarea costurilor privind consumul de energie electrică” a declarat Ana Maria Dragomir Project Manager itDepot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.